Хуманитарната криза в ивицата Газа може да стане неконтролируема много

...
Хуманитарната криза в ивицата Газа може да стане неконтролируема много
Коментари Харесай

Разказ от Газа: Всяка минута къща е изравнявана със земята

Хуманитарната рецесия в линията Газа може да стане неконтролируема доста бързо, предизвестяват от Международния комитет на Червения кръст.
В анклава има гориво единствено за още няколко часа,
с цел да се зареждат генераторите. Най-голям е рискът за лечебните заведения.

По данни на Организация на обединените нации близо 340 000 души са вътрешно разселени в линията Газа, а всички изходи от региона са затворени. Живот при непрекъснати бомбардировки, без електричество и вода – това е разказът пред Българската национална телевиция на Белал Джедала, ръководител на Press House.
„ В същинска злополука сме, няма думи, които да опишат обстановката, в която живеем. Плащаме голяма цена като палестинци – всяка минута палестинец е убиван, всяка минута къща е изравнявана със земята, всяка минута улици са разрушавани “, сподели Белал Джадала.
Той споделя, че лечебните заведения са цялостни с хора, няма свободни кревати и стаи. Хората в Газа чакат цялостен колапс на лечебните заведения. Капацитетът не е задоволителен, само че вместо да получават помощ
става тъкмо противоположното, откъсва се достъпът до лечебните заведения.
„ Говорим за 400 000 палестинци, които са напуснали домовете си и са по учебните заведения, с цел да търсят леговище. Двойно по-голям брой се реалокираха в къщите на родственици – в един дом, където нормално живеят 20 души, в този момент живеят 50. Децата пищят по през целия ден, тъй като звукът на бомбите и разрушението са невероятни, няма думи, с които да се опише “, споделя той.

Палестинците се надяват интернационалната общественост да реагира по някакъв метод. Джедала приканва да бъде отворен граничният пункт с Египет – Рафа, с цел да бъдат доставени медикаменти и гориво за електричество.

„ Вчера отидох в прилежащ регион на Газа, все едно не познавам този регион – всичко е разрушено. Просто това се случва сега с Газа. Аз имам шанс сега, че приказвам с вас, тъй като в този момент има интернет връзка, само че след 30 минути може и да няма към този момент. Имаме проблем с тока, с водата, с медикаментите и лечебните заведения – същинска филантропична рецесия “, сподели той.

По думите му горивото за генераторите също свършва и скоро няма да има ток.

Мисля, че хората тук желаят да продължат живота си тук. Дори през вчерашния ден Израел бомбардира граничния пункт с Египет Рафа, тъй като желаят да попречат на хората да отидат на египетската страна.

Принудени сме да продължим живота си тук, 24 часа под обстрел, не може да си визиите – всяка минута има въздушен удар. Искам да ви кажа, че палестинците, които живеят тук са като човек със смъртна присъда, който единствено чака моментът на изтезанието. Къщи се бомбардират, жилищни здания, без никакво предизвестие, изясни Джедала.

Хората в Газа чакат всичко и насочат апел към интернационалната общественост да бъдат доставени медикаменти и гориво.
Ние сме под непрестанен обстрел и в това време в доста тежка филантропична обстановка. Всеки знае, че това е в нарушаване на интернационалното право.
„ Ако погледнете обстановката ни – от 75 години сме под окупация, ежедневни убийства на палестинци, под блокада сме в Газа. 75 години под блокада – не можем да излизаме, не можем да се движим, да живеем обикновено – представяте ли си го. 2023 година година сме, а имаме ток по 6 часа дневно, нямаме питейна вода, единствено морска или от канализацията. Израел отхвърля решение със основаването на две страни, отхвърля всевъзможни политически полемики, отхвърля всичко. Страдаме от 75 години. Всички упрекват окупацията, която продължава да конфискува земите ни, да разрушава фантазиите ни за самостоятелна страна “, описа още Джедала.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР