Хората се нуждаят от социално общуване и компания почти толкова,

...
Хората се нуждаят от социално общуване и компания почти толкова,
Коментари Харесай

Самотата краде от енергията ни толкова, колкото гладуването

Хората се нуждаят от обществено другарство и компания съвсем толкоз, колкото от вода, въздух и храна. Редица проучвания в предишното демонстрират, че продължителната изолираност ни излага на риск от физическо увреждане по доста способи. Ново изследване на учени от Виенския университет в Австрия и Кеймбриджкия университет в Обединеното кралство, оповестено в списание Psychological Science обаче откри, че при някои хора подобен резултат може да има и за доста по-кратък интервал от време - осем часа самотност е задоволителна да им подейства изтощаващо по същия метод, както осем часа без храна.

Изследването на екипа, включващо лабораторни проби и полеви опит сподели, че хората, които живеят сами или пък изключително доста обичат общественото другарство, са най-склонни да страдат от липса на компания. А намаляването на силата в резултат на неналичието на другарство наподобява е резултат от промени в хомеостатичния отговор на тялото: тип балансиращ акт, при който неналичието на обществени връзки провокира биологична реакция.

„ По време на проучването открихме поразително подобие сред обществената изолираност и глада “, споделят водещите му създатели, психолозите Ана Стийович и Пол Форбс от Виенския университет в Австрия. „ И двете условия предизвикват понижаване на сила и нараснала отмалялост, което е изненадващо, като се има поради, че лишаването от храна безусловно ни кара да губим сила, до момента в който обществената изолираност не го прави. “
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР