Хората сe наслаждават на плодовете на какаовото дърво от хиляди

...
Хората сe наслаждават на плодовете на какаовото дърво от хиляди
Коментари Харесай

Инфлацията удря дори и шоколадовия бизнес

Хората сe любуват на плодовете на какаовото дърво от хиляди години. Горчивите, пикантни шоколадови питиета са играли значима роля в обществото на маите и ацтеките, а какаовите зърна са служили като валутна единица. През годините смисъла не е намаляло, като шоколадовият бизнес се е потвърдил като " ваксиниран " против по-широките стопански трендове.Изглежда обаче че тази наклонност не е годна за сегашната обстановка на висока инфлация и цена на продуктите. Най-големият производител на шоколад Barry Callebaut и вторият Lindt & Sprüngli регистрират понижаване на темпа на напредък на продажбите през последните две години. Barry Callebaut е доставил над 1 млн. тона шоколад и съставки през шестте месеца до февруари - 3% по-малко от предходната година. Затварянето на завода Wieze в Белгия, най-голямата фабрика за шоколад в света, също способства за това. Въпреки това приходите от продажби на компанията са се нараснали със 7.9%, брутната й облага - с 11.4%, а чистата - с 10.4%.

Хората сe любуват на плодовете на какаовото дърво от хиляди години. Горчивите, пикантни шоколадови питиета са играли значима роля в обществото на маите и ацтеките, а какаовите зърна са служили като валутна единица. През годините смисъла не е намаляло, като шоколадовият бизнес се е потвърдил като " ваксиниран " против по-широките стопански трендове.

Изглежда обаче че тази наклонност не е годна за сегашната обстановка на висока инфлация и цена на продуктите. Най-големият производител на шоколад Barry Callebaut и вторият Lindt & Sprüngli регистрират понижаване на темпа на напредък на продажбите през последните две години. Barry Callebaut е доставил над 1 млн. тона шоколад и съставки през шестте месеца до февруари - 3% по-малко от предходната година. Затварянето на завода Wieze в Белгия, най-голямата фабрика за шоколад в света, също способства за това. Въпреки това приходите от продажби на компанията са се нараснали със 7.9%, брутната й облага - с 11.4%, а чистата - с 10.4%.

" Това се дължи на краткотрайно лимитираната наличност на нашите световни марки и по-слабото от предстоящото търсене в инфлационна среда ", отбелязва основният финансов шеф Бен Де Шрайвър. " Обемът на производителите на храни в допълнение се възвърне през второто тримесечие в целия район в предизвикателна пазарна среда ", акцентира компанията.
Занижени упования
В резултат на това базирният в Цюрих производител понижи вложенията в бизнеса и намали упованията си за продажбите за фискалната година до края на август с повече от предстоящото от анализаторите. " Избрахме рационален метод в актуалната пазарна среда, отразяващ малко по-ниски финансови разноски ", сподели по време на конферентен диалог с анализатори Де Шрайвър.
Реклама
Barry Callebaut предвижда растежа на размера за цялата година да бъде " еднакъв до непретенциозен ", сподели още шефът. Това е спад от упования по-рано годишен растеж от 5%. Промяната на предвижданията за 2023 година не беше изненадваща, само че " мащабът на проверката надолу е забележителен ", съгласно анализатора на Vontobel Жан-Филип Берчи.

Lindt от своя страна усили размерите с 2.6% предходната година, по-бавно от регистрираните през 2021 година 7%. Компанията съумя да компенсира по-ниския растеж на размера с по-високи цени и по-печеливши продажби, като оперативните маржове от 15% са най-големите в историята на швейцарското сдружение.

Инфлацията, която има голямо въздействие върху цената на какаото, прави спредизвикателството пред сектора по-голямо. Разходите за основния артикул съвсем доближават най-високите си равнища в последните пет години, а цялостното повишаване на цените пречи за преместването на огромна част от ценовия напън върху клиентите.

Това води и до предпочитание за нахлуване в нови пазари, като веган и други различни оферти. Тази тактика за прекосяване към по-скъпата част пазара се чака да носи непрекъснато нарастване на продажбите през идващите години. " Иновации като веган и рубинен шоколад оказват помощ за реализиране на по-висок марж, който би трябвало да докара до стабилно по-високи облаги в Barry Callebaut ", споделя Алекс Слоун, анализатор в Barclays.
Реклама Свързани публикации Растежът на " Бии смарт текнолоджис " в чужбина стартира от Румъния 11 април 2023, 16:28 " Нестле България " придобива дистрибутора на марката си за хранителни добавки Solgar 9 февруари 2023, 09:01 Nestle отваря нова фабрика в Украйна 15 декември 2022, 10:47 Nestlé регистрира максимален растеж на продажбите от 14 години поради по-високите цени 20 октомври 2022, 10:17 Цената на какаото може още повече да загорчи 21 април 2022, 06:23 Новият началник на Danone би трябвало да върне компанията към напредък 27 септември 2021, 12:25
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР