Хората, които са имали рак на кожата, са изложени на

...
Хората, които са имали рак на кожата, са изложени на
Коментари Харесай

Ракът на кожата като епидемия - 500 000 ще бъдат диагностицирани до 2040 г.

Хората, които са имали рак на кожата, са изложени на по-голям риск да развият и следващ подобен. Между 2 и 10% от оживелите от недоброкачествен меланом на кожата развиват втори примитивен меланом , а сред 30 и 50% от хората с немеланомен рак на кожата развиват втори подобен в границите на 5 години. С такава статистика и предизвестие с брифинг в Българска телеграфна агенция се откри национална акция за профилактика на рака на кожата - " Евромеланома " 2024. Кампанията под мотото " Живей и учи. Учи, с цел да живееш " ще включва и безвъзмездни прегледи от експерт кожен лекар на 14 май 2024 година

Председателят на Българското дерматологично сдружение доктор Гриша Матеев уточни, че в международен мащаб от 2020 до 2025 диагнозата меланом ще се усили с 18%, а смъртността ще нарасне с 20%. До 2040 година близо 500 000 души ще бъдат диагностицирани с меланом, а смъртността ще нарасне със 74%. Меланомът по-често визира мъжете, до момента в който при дамите се среща по-рядко.

" Ракът на кожата е зараза ", посочи ръководителят на Българското дерматологично сдружение.

Д-р Валерия Матеева, началник на акцията " Евромеланома " уточни, че всеки трети от пациентите, които са имали рак на кожата, не посещават втори обзор. Затова и през 2024 година акцията се концентрира върху пациентите, които към този момент са били диагностицирани с рак на кожата и са провели лекуване. Ще бъде наблегнато върху риска от рецидив на болестта, като се предизвиква нараснала зоркост, постоянно следене при кожен лекар и водене на живот, който да спомага за подсилване на физическото и психологично здраве.

Редица изследвания, извършени сред 2014 и 2023 година показват информацията за психическото и поведенческо влияние на диагнозата " меланом " върху пациентите. Констатира се, че депресията и тревогата са постоянно срещани при пациентите с меланом, а неналичието на поддръжка от близкото им обграждане или от експерти, както и страхът от вероятен рецидив, оказват най-силни отрицателно влияние върху качеството има на живот, уточни доктор Матеева.

Тя изясни, че задачата на акцията е да се увеличи информираността на обществото по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата, опцията за предотвратяване от развиването им, както и изгодата от ранното и навременно разкриване на казуса.
 Починалите от рак на кожата при мъжете се усилят в развитите страни
Починалите от рак на кожата при мъжете се усилят в развитите страни

Повече от 90% от случаите на меланом са вследствие на излагане на слънце
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР