Холи - хиндуисткият фестивал на цветовете, отбелязва настъпването на пролетта

...
Холи - хиндуисткият фестивал на цветовете, отбелязва настъпването на пролетта
Коментари Харесай

Холи - хиндуисткият фестивал на цветовете, отбелязва настъпването на пролетта в Индия, Непал и Южна Азия

Холи - хиндуисткият фестивал на цветовете, отбелязва настъпването на пролетта през март в Индия, Непал и Южна Азия, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Най-популярната традиция, обвързвана с фестивала, е обличането в бели облекла, които след това се покриват с пъстър прахуляк от празнуващите. Холи се отбелязва с музика, танци и храна. Празнува се краят на зимата и началото на пролетта, а денят зависи от лунния цикъл. През тази година Холи ще се означи на 25 март. 

В доста елементи на Индия хората палят огньове в нощта преди празника, с цел да празнуват прогонването на злото и успеха на положителното. В деня на Холи улиците са изпълнени с хора, които хвърлят пъстър прахуляк във въздуха. Празникът е известен в целия свят от десетилетия с помощта на индийските филми. 

Цветовете на Холи символизират разнообразни неща. Синьото е цветът на кожата на Кришна, а зеленото - на пролетта и възраждането. Червеното е знак на брака и плодородието, а комбинацията от алено и жълто - двата цвят се употребяват в ритуали и церемонии, символизира вярата за благополучие. 

Фестивалът се чества с празненства, паради и даже срещи по крикет на всички места по света, където има огромни компактни групи хиндуистко население.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР