Хилядолетия наред слънцето, вятърът и водата са рисували този изумителен

...
Хилядолетия наред слънцето, вятърът и водата са рисували този изумителен
Коментари Харесай

Божиите очи в пещера Проходна, през които гледаме край Карлук...

Хилядолетия наред слънцето, вятърът и водата са рисували този удивителен пейзаж от двете страните на река Искър, споделя Николай Василковски в NOVA телевизия.

Пещерният тунел е дълъг 265 и висок 56 метра. Пътеката по дъното е камениста, само че равна и не изисква особено съоръжение. Точно в средата от горната страна зеят два големи отвора, които дават името на пещерата. Божият взор е употребен в български и непознати кинопродукции. Дава съображение на хипотезите, че в древността „ Проходна ” е била окултно място.

 

На към 10 минути от „ Проходна ” се намира „ Свирчовица ” - пропастна пещера, ловко прикрита в зеления безспир на равнината. Входът е необятен, само че с цел да стигнем до него, слизаме по дървени стълби. Дългата 232 метра пещера е на три равнища. Панорамна тераса разкрива съвсем всичко, което човек може да види, без профилирано съоръжение.

 

Местните описват, че преди доста години от пещерата излизало огромно бъзово дърво, от което овчарите правели свирки. С тях огласяли цялата околия. Така пещерата станала известна като „ Свирчовица ”.

 

Освен неземна естествена хубост, причудливите скали от двете страни на реката са запечатали паметни моменти от историята. По западния бряг на Искър е ситуирана една християнска реликва - скалният манастир " Свети Никола ". Съвсем покрай считания за лечителен извор, потегля добре поддържана и укрепена с парапет пътека към подножието на скалите. Изкачите ли 150-те стъпала се озовавате пред входа на светата обител, зародила още през 13 век.

 

Древно поверие споделя за монах-отшеник, отдал тук живота си на непрекъсната молитва. Заради добрината му хората уважили неговата памет с храм. След рухването на България под турско иго скалните манастири в региона на Карлуково не престават да съществуват. Превръщат се в духовни средища, пазещи християнската религия в тези смутни времена.

В този изящен естествен шедьовър погледът ни притегля една колосална каменна конструкция. Великан измежду великаните, продупчената канара е висока към 70 метра. Известна е като " Провъртеника " и се смята за антична обсерватория заради характерния път на светлината, когато слънцето проблесне през отвора по време на двете годишни равноденствия.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР