Хиляди мигранти се втурнаха към границата между САЩ и Мексико

...
Хиляди мигранти се втурнаха към границата между САЩ и Мексико
Коментари Харесай

Смут сред мигрантите в Ел Пасо заради края на регламента Дял 42

Хиляди мигранти се втурнаха към границата сред Съединени американски щати и Мексико единствено часове преди да изтече срокът на деяние на политиката на Тръмп , която даваше право на граничните управляващи да връщат обратно искащите да влязат в Америка. Докато наближаваше моментът, в който регламентът , прочут като Дял 42 , би трябвало да изтече, нощес към 10 000 мигранти пожелаха да пресекат дългата граница (3218 км). Сега техният брой е рекорден , съвсем двойно по-голям от междинния, следен единствено преди два месеца.

В изказване министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас съобщи, че управляващите са „ готови за този преход “.  Очевидци споделят, че малко преди крайния период на регламента в граничния град Ел Пасо , Тексас , където спонтанните мигрантски лагери по улиците на града значително са били отстранени, е царяло видимо успокоение . Въпреки това локалните управляващи и филантропичните организации са готови за напрегната обстановка , като някои се притесняват, че големият приток от мигранти може да се окаже сложен за надзор и организация . Кметът на града, Оскар Лесер , предизвести, че към 10 000 мигранти се намират от другата страна на Ел Пасо в Сиудад Хуарес, Мексико, в очакване на опция да преминат оттатък.

Смята се, че по южната граница към 60 000 души чакат да преминат, заяви началникът на граничния патрул Раул Ортис пред телевизия „ CBS “.

„ Запасяваме се с храна и консумативи, доколкото е допустимо. Никой не знае какво да чака и какви ще се окажат цифрите. За нас е мъчно да се подготвим. “, твърди Никол Реулет, маркетингов шеф на „ Rescue Mission El Paso “, локален подслон, в който се настаняват мигранти.

По публични данни през вчерашния ден към 25 000 мигранти са били арестувани от граничните сили за сигурност, което доста надвишава потенциала на съответните органи, които дават отговор за това. За да се усъвършенства организацията миграционните чиновници оповестиха, че възнамеряват да пуснат мигрантите да си тръгнат и да им кажат да се явят още веднъж в имиграционната работа в границите на 60 дни. Това предложение обаче беше отхвърлено от федерален арбитър във Флорида, като се чака администрацията на Байдън да апелира .

Преди приключването на периода на деяние на Дял 42 американските управляващи показаха редица нови ограничения , ориентирани към прекъсване на потока от мигранти, в това число откриването на районни центрове за обработка на документи в Латинска Америка и по-широкото потребление на мобилното приложение CBP One за запазване на срещи сред мигранти и миграционни чиновници. Много от мигрантите обаче ще бъдат изправени пред съществени правни провокации . Нелегално миналите ще бъдат депортирани в родната си страна или в Мексико, ще им бъде неразрешено да влизат още веднъж в Съединени американски щати в продължение на минимум пет години и ще бъдат „ считани за лица, които не дават отговор на изискванията за даване на леговище “. Докато беше в действие Дял 42, нямаше толкоз тежки последствия за мигрантите. В по-дългосрочен проект анулацията на Дял 42 евентуално ще се трансформира в противоречив политически въпрос в Съединени американски щати . Републиканците от Камарата на представителите да вземем за пример към този момент обмислят пакет от законопроекти в региона на имиграцията, макар че те имат дребен късмет да бъдат утвърдени в следения от демократите Сенат.

Броят на мигрантите , чакащи на границата на Съединени американски щати , внезапно набъбна след встъпването в служба на президента Джо Байдън през януари 2021 година, частично заради стопански проблеми, неустановеност и политически репресии в страни, в това число Венецуела, Куба и Никарагуа. От началото на ръководството му са задържани рекордните 4,6 милиона души, минали нелегално границата. Вече от десетилетия насам Съединени американски щати не са приемали двупартийна цялостна имиграционна промяна.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР