Хиляди хора излязоха по улиците в центъра на унгарската столица

...
Хиляди хора излязоха по улиците в центъра на унгарската столица
Коментари Харесай

В Будапеща хиляди на протест, настоявайки за реформа в мерките за закрила на детето

Хиляди хора излязоха по улиците в центъра на унгарската столица Будапеща през вчерашния ден да упорстват за промяна в ограниченията за протекция на децата, съобщи Ройтерс.

Протестът беше управляван от Петер Мадяр, някогашен вътрешен човек в държавното управление, който неотдавна учреди политическо придвижване, отправящо предизвикателство към премиера Виктор Орбан.

Множество вееше флагове и скандираше: " Стига толкоз! " , осведоми Българска телеграфна агенция.

Мадяр изникна ненадейно на унгарската политическа сцена през февруари, когато държавното управление на министър-председателя Орбан към този момент се тресеше от скандал за полови похищения в дом за деца, довел до оставката на президентката на страната Каталин Новак.

" Правителството на Орбан не подсигурява базисния късмет за вярно развиване на децата. /.../ Те нямат никакъв късмет ", съобщи Мадяр.

Вследствие на абсурда ръководещата партия ФИДЕС внесе във вторник в Народното събрание законопроект, който планува по-строги санкции за полови похищения над деца, в това число неспособност за приемане на предварително освобождение.

През февруари Мадяр упрекна държавното управление в огромна корупция, а също, че ръководи централизирана пропагандна машина. Оттогава той съумява да активизира недоволните гласоподаватели, събирайки ги на всеобщи митинги.

Помощници на Орбан отхвърлиха обвиняванията на Мадяр, а новосъздадената Служба за отбрана на суверенитета стартира следствие по съмнения за задгранично финансиране на акцията му.

Правозащитници, както и американски и европейски висши представители, разкритикуваха Службата за отбрана на суверенитета и закона, с който тя е основана.

Европейските и локалните избори тази година може да се окажат най-трудните в 14-годишното ръководство на Орбан, защото унгарската стопанска система е в криза, абсурдът с похищенията нанесе тежък удар върху платформата му, основаваща се на отстояването на фамилните полезности, а един неотдавна появил се политик заплашва да преобърне статуквото.

Но даже при тези условия ФИДЕС на Орбан остава най-популярната партия в Унгария.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР