Хиляди хора излязоха по улиците на словашката столица Братислава, за

...
Хиляди хора излязоха по улиците на словашката столица Братислава, за
Коментари Харесай

Протест в Братислава срещу проруската политика на словашкото правителство

Хиляди хора излязоха по улиците на словашката столица Братислава, с цел да изразят поддръжка за Украйна и да стачкуват против словашкото държавно управление, за което негови критици споделят, че се сближава с Русия, съобщи Ройтерс.
 
Откакто пристигна на власт през октомври, държавното управление на Робърт Фицо породи безпокойствие поради рецензиите си против европейската военната помощ за Украйна и поради опита си за възобновяване на културните и политическите връзки с Русия.
 
По-рано през месеца словашкият министър на външните работи Юрай Бланар се срещна с сътрудника си от Русия Сергей Лавров. Това беше една от дребното срещи сред представител на страна от Европейски Съюз и представител на Русия, която Европейски Съюз се стреми да държи в изолираност.
 
 Протест против проруската политика на държавното управление на Фицо в Словакия Протест против проруската политика на държавното управление на Фицо в Словакия Източник: X (бивш Twitter)
Демонстрацията в Братислава нощес стартира със тон на сирени за въздушна паника. Според новинарския уебсайт " Деник Н " в проявата са взели участие 5000 души. Участници в демонстрацията споделиха, че не им харесва посоката, в която е поела страната след изборите. Те споделят, че са част от Запада  и са разочаровани от премиера и държавното управление.
 
Фицо пази политиката на държавното управление си, която назовава уравновесена и суверенна външна политика и споделя, че няма военно решение на спора в Украйна. Той отхвърли концепцията за подкрепяне на Украйна с оръжия. Според Фицо снабдяването с оръжие на Украйна единствено ще удължи боевете. Западните съдружници отхвърлиха този мотив.
 
Външният министър Бланар пък отбрани срещата си с Лавров, като сподели, че тя е била поискана от съветската страна. Той също съобщи, че е нужно дипломатическо решение за Украйна.
 
Фицо е и срещу глобите против Русия, само че до момента се е въздържал да блокира сходни европейски ограничения или отпущането на финансова помощ за Украйна. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР