Хасанал Болкиах, познат още като 29-ия султан на Бруней и

...
Хасанал Болкиах, познат още като 29-ия султан на Бруней и
Коментари Харесай

10-те най-впечатляващи коли на султана на Бруней

Хасанал Болкиах, прочут още като 29-ия султан на Бруней и министър-председател на Бруней, е измежду най-богатите мъже на планетата и един от последните безспорни монарси в света.

Малката азиатска страна разполага с едни от най-големите запаси на нефт и газ и държи контрола върху този скъп запас.

Така може да си разбираем несметното благосъстояние на султана. Днес то се пресмята на към 30 милиарда $. Значителна част от тях са вложени в коли.

По груби сметки Болкиах има над 7000 автомобила на обща стойност към 5 милиарда $. Сред това обилие от модели можем да откроим едни от най-впечатляващите.

Mercedes-Benz AMG CLK GTR

Компанията основава 26 бройки от CLK GTR. Шест от тях са роудстъри, като единствено един е с десен волан. Точно той е по поръчка на султана на Бруней и има салон от лилава кожа.
View this post on Instagram
A post shared by Classics & Old Timers (@classictimers)

BMW Nazca M12

Този модел стои най-близо до паметния M1. Той дебютира през 1991 година Макар да е очакван да бъде единствено концепт, султанът демонстрира интерес и му вдъхва живот.

View this post on Instagram
A post shared by First Limousine Magazine (@first_limousine_magazine)

BMW Nazca M12 е с 300 к.с. И през днешния ден никой не е сигурен дали от модела не са били поръчани повече бройки. Все още е известно съществуването на единствено една.

Ferrari F90 Speciale

Хасанал Болкиах има шест Ferrari F90 Speciale - тъкмо толкоз са и изобщо създадени.

В духа на доста други покупки на кралското семейство, съществуването на модела дълго време беше защитавано в загадка. Беше оповестено през 2005 година Цели 18 години след основаването му!

Возилото е било и нещо като фирмена загадка. Само няколко членове от екипа са знаели, че Ferrari F90 Speciale съществува.

Aston Martin AM3

Друго първокласно возило, основано особено по усета на султана и защитавано в загадка, е Aston Martin AM3. То наподобява доста по-различно от колите на марката от това време.

Според клюки кралското семейство е разполагало с избор всред разнообразни дизайни. Само два от тях са били утвърдени за произвеждане. Накрая в гаража на султана намират място три екземпляра Aston Martin AM3. Нито един от тях не е бил виждан на публично място.

Ferrari F40 LM

Ferrari F40 е едно от най-популярните и мечтаните Ferrari-та, които в миналото са създавани. То е определяно от ценителите като Светия Граал.
View this post on Instagram
A post shared by Ethan (@wisco.whips)

Обозначението LM в името му значи Льо Ман и подсказва спортния му темперамент.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР