Губернаторът на Ню Мексико стеснява забраната за носене на оръжие до детски площадки, паркове в Албакърки и околния окръг

...
Губернаторът на Ню Мексико Мишел Лухан Гришам издаде актуализирана заповед
Коментари Харесай

Губернаторът на Ню Мексико Мишел Лухан Гришам издаде актуализирана заповед за общественото здраве в петък, с която временно спира огнестрелните оръжия в близост до детски площадки и паркове в Албакърки и околния окръг, след като федерален съдия временно блокира по-широка заповед.

Спирането следва неотдавнашна вълна от насилие с оръжие, включително две смъртоносни масови стрелби във Фармингтън и Ред Ривър през май и неотдавнашната смърт на три деца от стрелба през юли до септември.

Миналия петък губернаторът, демократ, обяви насилието с огнестрелно оръжие и злоупотребата с наркотици за извънредна ситуация за общественото здраве, което включва спиране на законите за открито и скрито носене в Албакърки и окръг Берналило. Заповедта временно забранява носенето на оръжие в обществена собственост с някои изключения.

„Времето за стандартни мерки отмина“, каза Луджан Гришам. „И когато новите мексиканци се страхуват да бъдат в тълпи, да заведат децата си на училище, да напуснат бейзболен мач – когато самото им право на съществуване е застрашено от перспективата за насилие на всяка крачка – нещо не е наред.“

Прав. Мишел Луджан Гришам обявява заповед, ограничаваща хората да носят оръжие в окръг Берналило за 30 дни по време на пресконференция в кабинета на губернатора в петък, 8 септември 2023 г. в Санта Фе, Н. М. Гришам каза, че очаква правни предизвикателства, но е била принудена да действа, тъй като скорошни стрелби, включително смъртта на 11-годишно момче пред бейзболен стадион от малката лига тази седмица. (Eddie Moore/The Albuquerque Journal чрез AP) Губернатор Мишел Луджан Гришам обявява заповед, ограничаваща хората да носят оръжие в окръг Берналило за 30 дни по време на пресконференция в кабинета на губернатора в петък, 8 септември 2023 г. в Санта Фе, Н. М. Гришам каза, че очаква съдебни предизвикателства, но е била принудена да акт заради неотдавнашни стрелби, включително смъртта на 11-годишно момче пред бейзболен стадион от малка лига тази седмица. (Eddie Moore/The Albuquerque Journal чрез AP) Еди Мур/The Albuquerque Journal/AP

На следващия ден Националната асоциация за правата върху оръжията заведе дело срещу губернатора на щата и здравния секретар за спирането, твърдейки, че заповедите нарушават втората поправка.

До сряда федерален съдия издаде временна ограничителна заповед за спирането, блокирайки части, ограничаващи публичното носене на огнестрелно оръжие.

Второ дело също беше заведено срещу Луджан Гришам и други държавни служители от жителя на окръг Берналило Ранди Донк и Собствениците на оръжия в Америка. Костюмът оприличава изпълнителната заповед и декларацията за извънредно положение за общественото здраве на „военно положение“ и твърди, че това е спиране на конституционни права.

В актуализираната заповед за обществено здраве от петък на хората в Албакърки и окръг Берналило е забранено да носят огнестрелни оръжия на детски площадки или в паркове, въпреки че парковете, управлявани от Министерството на енергетиката, минералите и природните ресурси или Държавната поземлена служба, са освободени.

Другите части на поръчката са подобни или същите като поръчката, издадена миналия петък.

„Ще продължа да настоявам, за да се уверя, че всички ние използваме всеки наличен ресурс, за да сложим край на тази извънредна ситуация за общественото здраве с спешността, която заслужава“, каза Луджан Гришам в изявление. "Няма да приема статуквото - стига."

CNN се свърза с Националната асоциация за права върху оръжията за коментар относно актуализираната заповед.

Джак Хана и Мичъл МакКлъски от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР