Групата на седемте водещи в света икономики Г-7 предложи днес

...
Групата на седемте водещи в света икономики Г-7 предложи днес
Коментари Харесай

Г-7 предлага ценови таван за руския петрол над актуалните пазарни котировки

Групата на седемте водещи в света стопански системи Г-7 предложи през днешния ден ценови таван от 65-70 $ за барел при импорт на съветски нефт, съобщи Ройтерс. Според организацията той ще се отрази едва на приходите на Москва, тъй като се равнява на това, което заплащат за тази суровина сега купувачите от Азия, най-големите от които са Китай и Индия.

Ройтерс се базира на пет източника от сектора, осведомени директно със сключваните покупко-продажби.

Целта на тавана е да бъде лишен съветският президент Владимир Путин от източник да финансира войната си в Украйна, без да се провокират огромни разтърсвания на международния петролен пазар, които биха тласнали цените нагоре.

Приходите от петрол и газ се чака да дадат 42 на 100 от общите доходи на Русия тази година или еквивалента на 196 милиарда $ съгласно финансовото министерство на страната. Миналата година те бяха 152 милиарда $ или 36 % от общите доходи на страната.

Г-7 и Европейският съюз възнамеряват да вкарат ценовия таван, който ще се отнася единствено за транспортирания по море нефт, на 5 декември.

Петролът вид “Брент ” се продаваше за 85 $ на барел в сряда, което би означавало цена от 50-60 $ за барел за съветския петрол вид “Уралс ”, показва Ройтерс.

Според организацията тази обстановка значи, че западните превозвачи и застрахователи, които транспортират съветски нефт по море, ще могат да продължат да го вършат, без да се опасяват, че ще бъдат глобени. 

То значи също, че Русия няма да има потребност да извършва заканата си да спре доставките за страни, които са въвели ценови таван за съветския нефт.

Според напътствията на американското финансово министерство таванът се отнася за цената free on board (FOB), т. е., без да се включват в нея разноските за транспорт и застраховка. Т. е. това ще бъде цената, в случай че купувачът отиде и натовари нефт директно от съветски терминал.

Ройтерс отбелязва леко намаляване на интернационалните борсови цени на петрола тази заран. То е породено освен от предлагането на Г-7, само че и от по-високите от предстоящите ресурси от бензин в Съединени американски щати и от разширението на ограниченията против COVID-19 в Китай, които потискат производството и надлежно понижават търсенето.

Фючърсите за недопечен “Брент ” спаднаха с 21 цента или 0,3 на 100 до 85,20 $ за барел. Тези за видът “Уест Тексас интермидиът ” паднаха с 16 цента или 0,2 % до 77,78 $ за барел. И двата индикатора паднаха с 0,3 % в сряда след новината, че предлаганият ценови таван ще бъде над пазарните цени сега.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР