Група търсачи на трюфели се събраха тази сутрин пред сградата

...
Група търсачи на трюфели се събраха тази сутрин пред сградата
Коментари Харесай

Търсачи на трюфели поискаха планиран добив във всяко горско стопанство

Група търсачи на трюфели се събраха тази заран пред постройката на Държавното ловно стопанство " Дунав " в Русе да изразят своето неодобрение. 

" Тези, които сме се събрали тук, не членуваме в асоциации. Нашите претенции са да има плануван рандеман на недървесни артикули във всяко едно горско стопанство.

В русенското горско стопанство подобен няма и не можем да събираме недървесни артикули , макар че сме си платили ", сподели Елеонора Терзиева, която е изследовател на трюфели от 10 години. 

Тя изясни още, че би трябвало да има и единно позволение за цяла България . " Това е най-добре за всички търсачи, тъй като някои вървят във всички градове в България и би трябвало да се заплаща на всяко едно горско стопанство ", изясни Терзиева. 

Тя съобщи, че упорстват и за така наречен " календар за изкупуване на трюфелите ", който да е плаващ и съгласуван с атмосферните въздействия. " Целта е да си плащаме за месеца, в който ще работим. Например през предходната година сме работили единствено четири месеца. Няма дъждове, сушата е огромна и ние не знаем дали ще имаме въобще сезон ", изясни Терзиева. 

Тя сподели още, че нямат нищо срещу митинга на сътрудниците им през днешния ден в София, само че желаят да изразят и други отзиви.  " Ние желаеме да се върне миналогодишният модел до основаването на Закон за трюфелите - т.е. когато отидем до пункта на всеки продаден трюфел ни се удържаха по 10 % налог от изкупвачите, които бяха длъжни да го внесат към страната ", сподели Терзиева. 

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР