Група жени проведе днес демонстрация в Кабул с искане за

...
Група жени проведе днес демонстрация в Кабул с искане за
Коментари Харесай

В навечерието на 8 март: Жени в Кабул проведоха митинг

Група дами организира през днешния ден проява в Кабул с искане за съблюдаване на правата им , съобщи ТАСС, като се базира на афганистанската новинарска организация " Хама прес ". 

Митингът бе във връзка Международния ден на дамата, който се отбелязва на следващия ден. По информация на организацията, участниците в демонстрацията са минали по улиците на афганската столица, скандирайки лозунги като " Право, правдивост, независимост " и " Жени, работа, независимост " . Освен това, дамите са изискали от талибаните, които поеха властта в страната, да анулират рестриктивните мерки във връзка с дамите. Агенция " Хама прес " не прецизира броя на участниците в демонстрацията.

С идването си на власт през 2021 година талибаните вкараха редица ограничавания, които съгласно тях са в сходство с ислямските полезности. По-конкретно, талибаните задължиха жените-телевизионни водещи да носят хиджаб и не разрешиха игралните филми и телевизионните излъчвания с присъединяване на актриси. През декември предходната година талибаните не разрешиха на дамите да посещават занятия във висшите образователни заведения, като възбраната е както за студентките, по този начин и за преподавателките.

Талибаните подредиха да се отстранят дамите от всички национални и интернационалните неправителствени организации. Тези решения провокираха вълна от рецензии от страна на редица страни и интернационалните организации, в това число Организация на обединените нации.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР