Гръцкият хореограф и режисьор Еврипидис Ласкаридис, едно от водещите имена

...
Гръцкият хореограф и режисьор Еврипидис Ласкаридис, едно от водещите имена
Коментари Харесай

Новият спектакъл на гръцкия хореограф Еврипидис Ласкаридис става част от One Dance 2024

Гръцкият хореограф и режисьор Еврипидис Ласкаридис, едно от водещите имена на международната сцена на изпълнителските изкуства, идва за първи път в България на 25 май. Ласкаридис, прочут с проучванията на глупостта и трансформациите в творчеството си, ще показа най-новата си театрална творба „ Лапис Лазули “ по време на 16-отото издание на интернационалния фестивал за танц и пърформанс One Dance (до скоро One Dance Week).

В „ Лапис Лазули “ Еврипидис Ласкаридис изследва редица противоположности като материалното и духовното, съня и кошмара, съзнателното и подсъзнателното, като построява на сцената гъста мрежа от антитези. Основен фокус на спектакъла е екзистенциалната ни връзка със страха и ужаса.

„ Лапис Лазули “ носи името на известния “Райски камък ” в наситени сини цветове, който свързва недрата на земята с човешките традиции и мистиката. От една страна, камъкът символизира връзката с природата и първичното създание, а от друга - фантазиите и митовете, незнайното и необяснимото. От него се извлича пигментът ултрамарин, кодиран в ритуали и практики от древността до през днешния ден - от японското декоративно приложно изкуство и средновековните стенописи до картините Ив Клайн и неговото коренно синьо.

Подобно на камъка, спектакълът на Еврипидис Ласкаридис е с двойнствен темперамент. Той е размисъл за съществуването като непрекъснато търсене на баланс сред противоположности - земното и небесното, низкото и възвишеното, животинското и духовното във всеки един. Лапис Лазули превъплъщава тихата война в индивида сред първичните инстинктите и висшите качества на интелекта и духа.

Спектакълът, продукция на Onassis Stegi, е копродуциран от фестивалната мрежа Big Pulse Dance Alliance и One Dance Festival и ще бъде показан пред българската аудитория седмици след международната си премиера в Атина през април.

Билети ще намерите в продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от мрежата на.
 " Лапис Лазули ". Снимка One Dance

Еврипидис Ласкаридис

Еврипидис Ласкаридис е хореограф, режисьор и реализатор. Учи актьорско майсторство в Атина и постановка в Ню Йорк. Като реализатор излиза на сцената през 1995-а, работейки със театрални майстори като Димитрис Папайоану и Робърт Уилсън. Основава компанията за изпълнителски изкуства OSMOSIS през 2009-а, създавайки отличени с награди театрални произведения и късометражни филми. От 2015-а неговите спектакли гостуват на водещи фестивали и подиуми в целия свят. Артистичният му почерк се характеризира с чувство за овладян безпорядък. Неконвенционална и нелинейна, работата на Ласкаридис се заиграва с опциите, които ни заобикалят - чупи, изкривява, реформира и манипулира елементарни материали и парчета от всекидневието, с цел да сътвори непредвиденото.

Ласкаридис трансформира тялото в средство, посредством което пространствата оживяват на сцената. Действието се върти към персонажи, които са прочувствено действителни и усърдно осъществени, само че нахално мислени. Творбите му откриват нови територии, които ненадейно се трансформират в смешни и сърцераздирателни, гротескни и въздействащи, плашещи и неуместни.
 " Лапис Лазули ". Снимка One Dance

Допълнителна информация ще намерите в уеб страницата на.

Международният фестивал за танц и пърформанс One Dance 2024 ще се организира в Пловдив от 10 май до 2 юни. Доскоро One Dance Week, фестивалът от дълго време надрасна едноседмичния си формат, което наложи и новото му име. 

се провежда от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства и се осъществя с поддръжката на Министерството на Културата на Република България. Фестивалът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Билетите се продават онлайн в системата на, както и на касите на EasyPay в цялата страна.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР