Грандиозен соларен парк върху площ от 1 337 908 кв.

...
Грандиозен соларен парк върху площ от 1 337 908 кв.
Коментари Харесай

Кмет от ГЕРБ и портиер на Братя Галеви: Най-големият фотоволтаик в България съсипва Верила

Грандиозен слънчев парк върху повърхност от 1 337 908 кв. м. е прострян по скатовете на Верила край Дупница. Съоръжението, което е най-голямото в страната, си има публични притежатели, само че слуховете го свързват с доста значима персона от върховете на страната, написа „ Уикенд “.

Това, съгласно чудесно осведомени, изяснява извънредно преференциалните условия, при които е изработен потискащия с размерите си парк за зелена сила.

Въпреки че оборудването се простира на гигантска повърхност и е превзело планината, близо до село Крайници, зелените екоактивисти, гражданските неправителствени природозащитни организации са потънали в безмълвие. Вероятно тъй като е доста по-лесно да се броят мухи,  вместо да се стачкува против фотоволтаик с сходни мащаби.

От Регионалната ревизия по околна среда и води в Перник, а също и в София, кой знае за какво решили, че „ няма нужда от осъществяване на екологична оценка. ” Нямало заплаха нито за природата, нито за човешкото здраве, решили някакви специалисти. Нищо че паркът поставя завършек на брането на гъби и по-специално на манатарки в тази част на Верила, че повече е невероятно в близост да населяват диви животни.

Само че и зелените активисти  този път необяснимо са се свили и мълчат. Иначе специалистите от Регионална инспекция за опазване на околната среда само предложили „ да се инсталират птицебрани по стълбовете на новата въздушна електропроводна линия ”, с цел да не се оплитат птици в жиците. И толкоз. А за това че под парка и край него повече няма да вирее нито растение, нито животно – цялостна тишина.

Общинският съвет в Дупница дал съвсем единомислещо единодушие панелите да се прострян върху площта от над милион квадратни метра при извънредно преференциални за вложителите условия. Производителите на зелена сила най-нагло декларирали, че не желаят да купуват земята, а единствено да я употребява посредством преотстъпено право на градеж за 10 години, възмущава се „ Уикенд “.

Реклама

Нещо повече – даже поискали да се подпише прелиминарен контракт за земята, без да е посочена сумата, която ще се заплати за потреблението й. В един миг поискали и пълномощие те да съставляват общината, само че им било обяснено, че подобен документ може да има само и единствено кметът.

В последна сметка за преотстъпването на терените дал своя вот срещу единствено един самостоятелен консултант, а неколцината представители на Съюз на демократичните сили се въздържали. Останалата маса общинари безропотно вдигнали ръка за зелената инвестиция. Без коментар е подминат и обстоятелството, че земите върху които е слънчевият парк, се водят непотърсени и по тази причина с тях разполага кметството в Дупница. Ако обаче се появят притежателите и  наследници на тези терени и си извадят скици, изниква въпросът какво ще се случи и кой ще им заплати компенсации?

Любопитен миг е, че когато се водят договарянията за терена, са обещани и 200 000 лв., подаяние на общината в инвестиция, последният израз евентуално прибавен за съзвучие. Дали изобщо са дадени тези пари и по какъв начин тъкмо са „ вложени ”, не е известно. Поне от кметството не счели за належащо да дадат информация за тези пари. Съветници настояват, че не са получили и стотинка, само че не е изключено парите да са разпределени единствено в избрани сметки.

Най-активно за зеления парк лобирали, съгласно осведомени, кметът от ГЕРБ Методи Чимев, който ръководи Дупница от 2011 година и печалните резултатите от това са забележими отвред, а също и общинският консултант Емил Гущеров-Вертуто – преди време зает да подвига и спуска бариерата в имението на братя Галеви, а по-късно израснал в народен представител от ГЕРБ.

Двамата с възторг изясняват на съвещание на общината, че единствено подстанциите на парка коствали 23 млн. лева и те щели да останат като подаяние за дъpжaвния „ Eлeĸтpoeнepгиeн cиcтeмeн oпepaтop ”. Само дето не е ясно какво печели от това популацията на близкото до оборудването село Крайници.

Като публични вложители в слънчевия парк, завладял Верила, са оповестени сдружение „ Верила солар парк 2 ”, записано от никому незнайни хора от Дупница с капитал от символичните 102 лв., а също и „ Белозем Солар парк 3 ”, зад което стоят Асен Христов, Кирил Бошов, Велислав Христов – притежатели и шефове на „ Еврохолд ”, купувача на ЧЕЗ, и още Сами Чакъров – наследник на някогашния екоминистър Джевдет Чакъров. Запознати обаче настояват, че паркът си има и един скришен притежател, който се подвизава във върховете на президентството и с магическа пръчка позволява всички административни проблеми към оборудването.

В близкото село Крайници по никакъв начин не са удовлетворени от инвестицията. Притесняват се, че ще се вдигне температурата в покрайнината, че земите края фотоволтаика стават пустиня, още повече че напълно наоколо в полите на Верила има още един голям солар,  че панелите не са от доста високо качество и така нататък Никой обаче за нищо нито пита, нито се преценява с локалните.

Най-голямата фотоволтаична електроцентрала в България ще генерира електрическа енергия с пикова мощ от 124 мегавата. Според специалисти това ще е 12% от производството на всички слънчеви паркове в страната. Затова пък притежателите на оборудването ще прибавят милиони към банковите си активи.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР