Гражданското образование позволява на децата да мислят критично, без да

...
Гражданското образование позволява на децата да мислят критично, без да
Коментари Харесай

Културен антрополог: Гражданското образование помага на децата да бъдат критични и умерени

Гражданското обучение разрешава на децата да мислят сериозно, без да заемат крайни позиции. То е метод да подкрепим учениците в развиването им като пълноправни и виновни жители. Това сподели в " Денят на Фокус “ на Радио " Фокус “ културният антрополог Юлия Мишкова, която е и учебен специалист.

" Съществуват два метода при въвеждането на гражданското обучение в класната стая. Единият е като обособен предмет, другият – така наречен " междупредметен “. Вторият метод дава опция гражданската компетентност да попада във всички предмети от 1 до 12 клас. Този метод е избрала България и в този смисъл у нас гражданското обучение към този момент участва “, разясни Мишкова.

Важен въпрос е до каква степен ние обръщаме внимание на гражданската компетентност и до каква степен посредством нея приготвяме детето да бъде деен член на гражданското общество. Методите на преподаване на тази компетентност са всички действия, които могат да оказват помощ на детето да осмисли света към себе си, да свърже това, което чува в час, с действителността – не става дума за познания на хартия, а познания, които то може да употребява практично в всекидневието си.

Проблемът е, че образователните стратегии са много натоварени със наличие. Учебниците са претъпкани с голяма фактология. Външните оценения и държавните зрелостни изпити изчерват не гражданските пълномощия на ученика, а познаването на фактологията. Това е спънка пред пълноценното гражданско обучение. За учителя вплитането на компетенциите в часовете става предизвикателство, тъй като той би трябвало в същото време да преподаде и заложеното в програмата му.

Гражданското обучение не е единствено познаването на главните ни права и свободи, то е набор от умения за деяние в съответни обществени обстановки. Подкрепя ни в усилието да живеем в естетика с останалите. То възпитава в приемливост и разрешаване на спорове без принуждение. Учителят и учениците носят споделена отговорност за атмосферата в час, като да вземем за пример подпишат самобитен контракт. Така се дебатират разпоредбите, които след това всички се съгласяват да съблюдават. Когато децата схванат за какво едно предписание е належащо, те са подготвени да гос пазват. Това важи и за слагането на телефоните в специфична кутия, която се отваря след края на образователния ден.

Когато питаме дали децата схващат разликата сред приемливост и харесване, би трябвало първо да си зададем въпроса дали ние самите като възрастни я вършим. Имах опция да направя изследване в 4 столични учебни заведения на тематика приемливост. Разговарях с възпитаници от 11 и 12 клас. Изводът беше, че децата най-често повтарят заучени изречения от у дома, когато става дума за приемливост – чувам фамилните модели и гис ледват, без да ги осмислят до дъно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР