Граждани се обявиха срещу промени в Закона за насърчаване на

...
Граждани се обявиха срещу промени в Закона за насърчаване на
Коментари Харесай

Протест в София срещу ускоряване на големите инфраструктурни проекти

Граждани се оповестиха против промени в Закона за поощряване на вложенията, с които се облекчава режима по приемане на Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Според събралите се пред постройката на Народното събрание, по този метод ще бъде лишен гласа на хората при построяването на огромни инфраструктурни планове.

По-голяма част от пристигналите на митинга бяха от Божурище и стачкуват против изследванията и възможния рандеман на злато в региона.

" Аз съм срещу приемането на закони на високо равнище, за огромни индустриални планове. Решенията би трябвало да се взимат на равнище община с локални референдуми и необятно публично разискване. Хората би трябвало да са осведомени с рисковете, които крият такива огромни индустриални планове ", изясни Рая Вълчева.

" Ние сме тук, защото в региона на община Божурище и освен край Банкя и Драгоман се готви отдаване на концесия на компания за златодобив и рандеман на мед. Ние сме от село Храбърско, не бихме желали това да се случва, а новият закон, който се пробват да вкарат, ще улесни извънредно доста тези огромни компании ", сподели Галя Величкова.

Промени в закона за поощряване на вложенията бяха импортирани от държавното управление на Николай Денков на 9 февруари тази година. Това, което обаче възмущава протестиращите са промени предлагани от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи сред двете четения. С тях се облекчават процедурите по приемане на Оценка на въздействието върху околната среда като се понижава опцията за обжалване на другите стадии от оценката.

, че би трябвало да се извършват по-бързо обектите с национално значение, защото са от стратегическа значимост и важен публичен интерес.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР