Графичният дизайнер Милтън Глейзър, пресъздал любовта към родния си град

...
Графичният дизайнер Милтън Глейзър, пресъздал любовта към родния си град
Коментари Харесай

Почина световноизвестният графичен дизайнер Милтън Глейзър

Графичният дизайнер Милтън Глейзър , пресъздал любовта към родния си град с фамозното в целия свят лого " Аз обичам Ню Йорк ", умря в петък, когато навърши 91 години, заяви Асошиейтед прес.

Глейзър получил инсулт, излиза наяве от думите на брачната половинка му Шърли Глейзър пред в. " Ню Йорк таймс ".

Дизайнерът е създател и на психеделичния афиш от 1967 година, изобразяващ силуета на Боб Дилън с разноцветни коси.

През 1977 година, в границите на акция за поощряване на туризма и смяна в имиджа на Ню Йорк, белязан по това време от престъпност, Глейзър основава изчистеното, състоящо се от четири признака лого " Аз обичам Ню Йорк ". Между буквите I (аз) и NY (Ню Йорк - съкр.) е изобразено алено сърце, което заменя думата " обичам ". Този знак се трансформира в част от американската попкултура и различим знак на мегаполиса.

В плакати, реклами, логотипи и книжни корици, Глейзър пресъздава духа на 60-те години с елементарни форми и цветове. Дизайнерът е измежду създателите на сп. " Ню Йорк " в края на 60-те години на предишния век дружно с журналиста Клей Фелкър. Когато през 1977 година Рупърт Мърдок придобива списанието, създателите напущат и дружно с тях си потегля цялата редколегия, която оставя незавършен броя на списанието три дни преди щемпел.

Творби на Глейзър са част от частни сбирки. Самият той обаче не обича да дефинира творбите си за изкуство. " Предлагам да отстраняваме термина " изкуство " и да назоваваме всичко работа ", сподели Глейзър в изявление за Асошиейтед прес през 2000 година във връзка галерия с негови творби в музея на изкуствата във Филаделфия.

" Когато нещо е в действителност неизмеримо и вълнува по избран метод, можем да го назоваваме " велика " работа. И да назоваваме " добра " една работа тогава, когато е изпълнила задачата си, и " неприятна ", когато не я е изпълнила ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР