Горната камара на Сената на Аризона отмени закон от 1864

...
Горната камара на Сената на Аризона отмени закон от 1864
Коментари Харесай

Сенатът на Аризона гласува за отмяна на забраната за аборти от 1864 г.

Горната камара на Сената на Аризона анулира закон от 1864 година, който не разрешава всички аборти на територията на този щат. Решението беше взето, макар че Върховният съд на Аризона при започване на април постанови, че законът може да продължава да се ползва, съобщи Би Би Си.

Решението за анулацията на закона в този момент би трябвало да бъде подписано от губернаторката на Аризона - Кейти Хобс, която е определена от Демократическата партия. Ако анулацията бъде подписана, абортите в Аризона ще се контролират от закона от 2022 година, който не разрешава абортите след 15-ата седмица от бременността, с изключения единствено в случаи на незабавна здравна помощ.

Това обаче може да се промени през ноември, когато се чака аризонците да гласоподават по въпрос в бюлетината, който ще пази достъпа до аборти до 24-ата седмица от бременността.

 Аптеките в Съединени американски щати към този момент продават хапче за аборт до 12-ата седмица от бременността Светът 2 мин. Аптеките в Съединени американски щати към този момент продават хапче за аборт до 12-ата седмица от бременността  Американски закон: От 2 до 5 година затвор за лекари, които правят аборти Светът 4 мин. Американски закон: От 2 до 5 година затвор за лекари, които правят аборти  Съединени американски щати в потрес след анулацията на съвсем 50-годишното конституционно право на аборт Светът 2 мин. Съединени американски щати в потрес след анулацията на съвсем 50-годишното конституционно право на аборт  Аптеките в Съединени американски щати към този момент продават хапче за аборт до 12-ата седмица от бременността Светът 2 мин. Аптеките в Съединени американски щати към този момент продават хапче за аборт до 12-ата седмица от бременността  Американски закон: От 2 до 5 година затвор за лекари, които правят аборти Светът 4 мин. Американски закон: От 2 до 5 година затвор за лекари, които правят аборти  Съединени американски щати в потрес след анулацията на съвсем 50-годишното конституционно право на аборт Светът 2 мин. Съединени американски щати в потрес след анулацията на съвсем 50-годишното конституционно право на аборт

Правото на аборт се обрисува като значим въпрос в предизборната акция за президентския избор в Съединени американски щати. Аризона е един от основните щати, в които се взема решение финалния излаз.

Нито изнасилването, нито кръвосмешението се считат за задоволително съществени изключения от възбраната за аборт, съгласно закона от 1864 година Решението на локалния Върховен съд за отменянето му провокира яростни несъгласия в страната.

Припомняме, че законът, който не беше прилаган в продължение на десетилетия, в този момент беше разгласен за „ използван “, според решението от 9 април от Върховния съд на Аризона.

Законът разпорежда наказателно гонене за  „ лице, което дава или ползва на бременна жена, или подтиква такава жена да приема каквото и да е лекарство, опиат или субстанция, или  употребява какъвто и да е инструмент или друго средство с желанието да провокира аборт на такава жена, в случай че това е належащо за избавяне на живота ѝ “ .

В решението си от вторник, 9 април, Върховният съд на Аризона загатна, че лекарите могат да бъдат преследвани, въпреки че съдиите не споделят това непосредствено.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР