Горилата от зоологическата градина в Будапеща на име Лизел е

...
Горилата от зоологическата градина в Будапеща на име Лизел е
Коментари Харесай

Първата горила в света получава терапия със стволови клетки за лечение на артрита

Горилата от зоологическата градина в Будапеща на име Лизел е получила терапия със стволови кафези за лекуване на артрита – първа в света измежду нейните представители. Международен екип употребява мезенхимни стволови кафези, с цел да лекува лявата тазобедрена и колянна става на Лизел, които предизвикват мощна болежка на възрастния примат.

Родена във Франкфуртската зоологическа градина през 1977 година, продължителността на живота на Лизел към този момент е с 5-10 години по-голяма от тази на една горила в дивата природа. Въпреки че животните, отглеждани в плен, нормално живеят доста по-дълго от дивите си събратя, те са по-податливи на свързани с възрастта дегенеративни болести като остеоартрита.

Остеоартритът е резултат от необратима ерозия на хрущяла в ставите и не може да бъде оздравял. Обикновено се лекуват мъчителните признаци, а не самото заболяване.

Терапията със стволови кафези има за цел да регенерира повредения хрущял, което облекчава признаците. Стволовите кафези от мезенхимен вид (т.е. такива, които са способни да се диференцират в разнообразни видове кафези в организма) са получени от друга млада женска горила на име Няунда, която е претърпяла планова интервенция предходната година. Екипът на Stem CellX, компания, профилирана в лечения със стволови кафези за животни, е изолирала клетките от мастна тъкан, пречистила ги е и ги е култивирала. Клетките са били съхранявани в замразено положение досега на потреблението им.

След сполучливата процедура откривателите деликатно следят Лизел, с цел да открият дали тя ще има същите позитивни резултати като при кучетата и конете, които преди този момент са били подложени на сходна терапия със стволови кафези.

Учените създават сходно лекуване за хора, само че проучванията към момента са в доста ранен стадий.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР