Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване

...
Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване
Коментари Харесай

Лаборатория ЛИНА извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден

Горещо предлагам PCR тестванията да се вършат още преди започване на антибиотичната терапия, поучава вирусологът доктор Татяна Николова

Завишената заболеваемост от коклюш в последните седмици сътвори условия, при които от ден на ден хората се тестват. В Медицинска лаборатория „ ЛИНА ” се правят всички значими проби - както PCR, по този начин и серологични. Важно е обаче да се знае по кое време тъкмо би трябвало да се вършат те, защото има голямо значение. Подробности дава за Флагман вирусологът доктор Татяна Николова.

„ PCR пробата се прави при започване на болестта, тъй като след петия до седмия ден след първи признаци бактерията, виновна за болестта коклюш, понижа доста по количество и тестванията стартират да дават доста подправено негативни резултати. Това не значи, че не е имало заболяване, а че късно взетите проби не всеки път са задоволително достоверни.

Серологичните проби намират своето приложение към третата седмица след началото на кашлицата, тъй като организмът се нуждае от време, с цел да създаде антитела. Ние вършим два типа серологични проби. Първият касае остротата на инфекцията - IgA. Вторият е за антитела IgG. Винаги би трябвало да се изследват и двата типа, изключително след третата седмица ”, разяснява доктор Николова.



Лаборатория „ ЛИНА ” прави проучванията и дава резултат още същия ден. Това е значимо, тъй като също има значение за взимане на решение във връзка с лекуването. Обхваща градовете Бургас, Варна, Добрич, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Ловеч, Стара Загора, Сливен и Ямбол.

Изследват се пациенти във всички възрастови групи - от в действителност доста дребни, сред няколко месеца и година и половина, до възрастни хора сред 25 и 65 година Има значение това, че клиничната картина е по-тежка при децата и изключително при неимунизираните. Това изисква взимане на бързи и навременни ограничения.

„ Коклюшът е зараза, от която могат да се заразят всички хора. Характерно е, че има безсимптоми форми, има носителство, заразяването може да се случва и от безсимптомни. Започва с елементарна клинична картина - леко нараснала температура, кашлица, обща изнемощялост. Към четвъртия ден стартира тежката кашлица, която се дължи на токсина, предаван от бактерията извършител.

Горещо предлагам PCR тестванията да се вършат още преди започване на антибиотичната терапия, защото антибиотикът понижа количеството на бактерията и тестванията следователно не всеки път са задоволително достоверни ”, споделя още опитният вирусолог.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР