Голямата синя дупка в Белизе едно отнай-известните природни чудеса на

...
Голямата синя дупка в Белизе едно отнай-известните природни чудеса на
Коментари Харесай

Едно от най-мистериозните образувания: Какво се крие зад Голямата синя дупка в Белиз?

Голямата синя дупка в Белиз е едно от най-известните естествени чудеса на света . Тя се намира в централната част на Белиз , наоколо до крайбрежията на Карибско море . Дупката е към 300 метра в диаметър и над 120 метра дълбочина, като се смята за най-голямата подводна пещера в света .

За първи път Голямата синя дупка бе изследвана през 1971 година от морския разузнавател Жак Ив Кусто , който откри, че дупката е образувана преди хиляди години , когато равнището на морето било по-ниско и пещерата е била над повърхността на водата. След като равнището на морето се повишило, пещерата се запълнила с вода и се трансформирала в дупка.

Защо Голямата синя дупка е толкоз известна измежду туристите? Една от аргументите е нейната неповторима хубост и благосъстояние на морски живот. В дупката може да се видят разнообразни типове корали, риби, акули и други морски същества . Това я прави привлекателно място за гмуркане и подводни екскурзии.

Освен това, Голямата синя дупка е и обект на научни проучвания, които имат за цел да схванат повече за историята и образуването на това неповторимо естествено събитие. Учените се интересуват от това какво може да се научи от седиментите на дъното на дупката и какви нови типове морски живот могат да бъдат открити в нея.

Въпреки че Голямата синя дупка е едно от най-популярните туристически дестинации в Белиз, тя въпреки всичко е уязвима на външни въздействия като замърсяване и изменение на климата. Затова е значимо да се резервира и отбрани това неповторимо естествено благосъстояние, с цел да може бъдещите генерации да се насладят на неговата хубост и благосъстояние.

Това образувание е освен едно от най-впечатляващите естествени феномени на света, само че и значим обект на научни проучвания и туристическа атракция. Тя ни припомня за величието на природата и нуждата да я запазим и защитим за бъдещите генерации.

Източник:iStock/Getty images/Дарик

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР