Големите войни са трагедия за хората и страните, които участват

...
Големите войни са трагедия за хората и страните, които участват
Коментари Харесай

Анализ | Инвазията в Украйна показва, че идва нова ера на високотехнологична война

Големите войни са покруса за хората и страните, които вземат участие в тях. Но те също по този начин трансформират метода, по който светът се приготвя за спорове, като оказват огромен резултат върху световната сигурност. Англия, Франция и Германия изпратиха наблюдаващи в американската революция, с цел да проучат борбите като тази в Гетисбърг. Сблъсъците с танкове във войната от Йом Кипур през 1973 година форсираха прехода на американската войска от силата, която загуби във Виетнам, до войската, която нанесе удар върху Ирак през 1991 година Тази акция от своя страна накара китайските водачи да трансфорат Народната освободителна войска в невероятната мощ, която е през днешния ден.

Големите войни са покруса за хората и страните, които вземат участие в тях. Но те също по този начин трансформират метода, по който светът се приготвя за спорове, като оказват огромен резултат върху световната сигурност. Англия, Франция и Германия изпратиха наблюдаващи в американската революция, с цел да проучат борбите като тази в Гетисбърг. Сблъсъците с танкове във войната от Йом Кипур през 1973 година форсираха прехода на американската войска от силата, която загуби във Виетнам, до войската, която нанесе удар върху Ирак през 1991 година Тази акция от своя страна накара китайските водачи да трансфорат Народната освободителна войска в невероятната мощ, която е през днешния ден.

Войната в Украйна е най-голямата в Европа от 1945 година насам. Тя ще оформи нашето схващане за провеждането на борби през идващите десетилетия. Вече се разрушиха илюзиите, че един съвременен спор може да бъде стеснен до акции за битка с партизани или да се развият до борби в киберпространството без доста жертви. Вместо това нашествието в Украйна насочва към нов тип високоинтензивна война, която комбинира нови технологии с голям брой убийства и приложимост на боеприпаси, даже с привличането на цивилни, съдружници и частни компании. Можете да бъдете сигурни, че автократичните режими учат по какъв начин да вземат превъзходство в евентуален предстоящ спор. И демократичните общества би трябвало да признаят, че войните сред индустриализираните стопански системи са действителна опция, и да стартират да се приготвят .
Инвазията в Украйна насочва към нов тип високоинтензивна война, която комбинира нови технологии с голям брой убийства и приложимост на боеприпаси.
От украинската обстановка " на терен " може да се извадят три значими урока.
Реклама
Първият е, че бойното поле става транспарантно. Забравете биноклите и картите - мислете си за всевиждащи датчици върху спътници и флотилии от дронове. Те носят данни за обработка от все по-прецизните логаритми, посредством които може да се откри игла в купа сено - като да вземем за пример мобилния сигнал на съветски военачалник или очертанията на прикрил се танк. Тази информация може след това да бъде предадена посредством спътници на най-обикновения боец на терен или да бъде употребена, с цел да се насочат ракетите с невиждана акуратност.

Тази хиперпрозрачност значи, че приоритет в бъдещите войни ще бъде да засечем врага първи, преди той да ни е забелязал; да " заслепим " неговите датчици, без значение дали дронове или сателити; да попречим на неговите средства за изпращане на данни, дали посредством хакерски атаки или посредством старомодни експлозиви. Войските ще би трябвало да разработят нови способи за водене на военни дейности, разчитащи на подвижността, разпръсването, прикриването и заблуждаването. Големите армии, които не влагат в нови технологии или не развиват нови доктрини, ще бъдат победени от по-малки армии, които го вършат.

Вторият урок е, че даже в ерата на изкуствения разсъдък войната може към момента да изисква голяма физическа маса от стотици хиляди хора, както и милиони машини и боеприпаси. Жертвите в Украйна са доста - способността да се набелязват задачите и те да се удрят точно усилва броя на убитите. Количеството използвани боеприпаси и съоръжение е зашеметяващо - Русия е изстреляла 10 млн. гилзи за една година. Украйна губи по 10 000 дрона на месец. Сега желае от съдружниците си касетъчни муниции, които да подкрепят контраофанзивата.
Количеството използвани боеприпаси и съоръжение във войната в Украйна е зашеметяващо.
В последна сметка технологията може да промени метода, по който това условие за физическа маса се реализира и поддържа. На 30 юни ген. Марк Майли, шеф на Генералния щаб на Съединени американски щати, предвижда, че една трета от модерните въоръжени сили ще бъдат роботи след 10-15 години - да вземем за пример въздушни сили без водачи и танкове без човешко ръководство. И въпреки всичко армиите би трябвало да са в боеспособност през това десетилетие, както и през идващото. Това значи още веднъж да попълним запасите си, създавайки индустриални мощности за производството на още повече оръжия и гарантирайки, че армиите имат запаси от бойци. Срещата на НАТО на 11 и 12 юли ще бъде тест дали западните страни ще могат да не престават да укрепват съюза си по отношение на тези цели.
Реклама
Третият урок (който се отнасяше също по този начин за по-голямата част от ХХ век) е, че границите на огромната война са необятни и неразбираеми. В Украйна цивилното население е засмукано във военните дейности и дава жертви, само че също по този начин е участник в тях - да вземем за пример стара жена от провинцията може да помогне с насочването на артилерийския огън посредством апликация на смарт телефона. А оттатък обичайния отбранително-индустриален комплекс новата вълна от частни компании се оказва жизненоважна. Украинският военен програмен продукт е хостван на сървъри на огромни софтуерни компании в чужбина, финландски компании обезпечават данни за задачите, а американски - сателитната връзка. Мрежа от съдружници с разнообразни нива на присъединяване оказват помощ за оръжейните доставки и постановат наказания върху съветската търговия.

Новите граници основават нови проблеми. Нарастващото присъединяване на цивилни повдига правни и етични въпроси. Частните компании, които се намират отвън физическата зона на спора, могат да станат обект на виртуални или действителни офанзиви.
Отвъд обичайния отбранително-индустриален комплекс новата вълна от частни компании се оказва жизненоважна.
Няма две идентични войни. Битка сред Индия и Китай може да се случи на покрива на света. Китайско-американски конфликт поради Тайван може да включва по-голямо количество въздушни и морски мощности, ракети с огромен обхват и възпрепятстване на търговията. Освен това Съединени американски щати и Китай могат да бъдат изкушени да се атакуван в Космоса, което може да докара до нуклеарна ескалация, изключително в случай че спътниците за ранно предизвестие не работят.

Демократичните общества може да изискат да загърбят ужаса на войната в Украйна и огромните разноски и старания за модернизирането на въоръжените си сили. Но те не могат да бъдат сигурни, че подобен спор сред огромни индустриализирани стопански системи ще бъде еднократно събитие. Една автократична и нестабилна Русия може да съставлява заплаха за Запада през идващите десетилетия. Нарастващото военно наличие на Китай е дестабилизиращ фактор в Азия. А световният напредък на автокрациите може да направи вероятността от конфликт по-голяма. И армиите, които не научат уроците от новия тип индустриална война, която се показва в Украйна, рискуват да изгубят от тези, които са си взели поука .
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР