Години преди да стане съосновател на Salesforce, главният изпълнителен директор

...
Години преди да стане съосновател на Salesforce, главният изпълнителен директор
Коментари Харесай

Днес той е милиардер, но започва като стажант в Apple

Години преди да стане съосновател на Salesforce, основният изпълнителен шеф на компанията Марк Бениоф стартира своята кариера, както доста други хора – като стажант.

Първата стъпка по корпоративната стълбица за Бениоф надалеч не е типична. Неговият стаж в Apple го слага покрай софтуерната икона и съосновател на компанията Стов Джобс.

Първият началник на бъдещия основен изпълнителен шеф на Salesforce пък бил Гай Кавазаки - основен чиновник от поделението Macintosh на Apple. Точно Кавазаки назначава Бениоф на работа в Apple, след проявена известна неотложност от страна на 19-годишния тогава Бениоф.

В епизод от подкаста Remarkable People Кавазаки неотдавна интервюира своя някогашен стажант за това какво е научил, до момента в който бил на работа в Apple и по какъв начин този опит му е оказал помощ, с цел да започва собствен личен бизнес.

Бениоф към този момент бил бизнесмен, когато се свързва с Kавазаки. На едвам 15-годишна възраст той основал дребна компания на има Liberty Software, която създавала компютърни игри. Бениоф употребява извоюваните от игрите пари, с цел да финансира част от образованието си в Университета на Южна Калифорния.

Бениоф обаче споделя, че огромната му фантазия била да работи за Apple и по тази причина се обаждал неведнъж по телефона на Кавазаки с разнообразни въпроси към софтуерния пионер. Бениоф разпитвал Кавазаки за всичко - от това по какъв начин се добере до най-новия програмен продукт за Macintosh, до това по какъв начин да направи писането на програмен продукт по-достъпно за другите.

Кавазаки бил впечатлен от смелостта на младежа и го попитал дали има проекти за лятото.

“Казах му, че възнамерявам да сътворявам програмен продукт, с цел да си заплащам образованието в университета,” написа Бениоф в публикация за CNET от 2014 година “Тогава Гай промени живота ми вечно, като ме попита ‘Защо не прекараш лятото на 1984 година в Apple?’”

Кавазаки наема Бениоф, с цел да напише 70 стратегии за програмиране. Докато бил в Apple Бениоф споделя, че освен научил повече за компютърното програмиране, само че и придобил концепция по какъв начин може да се ръководи сполучливо една софтуерна компания.

Днес Бениоф управлява компания, която се прави оценка на 192 милиарда $ и генерира 21.3 милиарда $ доходи за 2021 година Културата обаче към момента е нещо, с което Salesforce се гордее, твърди той. През 2021 година компанията се подрежда на второ място в класацията на най-желаните работодатели на Forbes.

Личното положение на Бениоф се прави оценка на 8.3 милиарда $, съгласно Bloomberg.

Кавазаки споделя в подкаста, че постоянно е знаел, че Бениоф ще успее. Той също по този начин е научил с времето доколко шефът на Salesforce цени другарствата си и оказва помощ на хората, които са му помогнали да стигне дотук.

“Когато споделям истории за теб, историята, която описвам е, че 36 години откакто аз ти направих услуга, ти направи на мен,” споделя Кавазаки на Бениоф, визирайки обстоятелството, че Бениоф обезпечава изявление за работа в Salesforce на сина на Кавазаки. “Никога не не помня това, че ти си човек, който помни своите другари, а това не важи за всички.”
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР