Глобалното затопляне в резултат на човешката дейност е основната причина

...
Глобалното затопляне в резултат на човешката дейност е основната причина
Коментари Харесай

Глобалното затопляне е основна причина за смъртоносните горещини в Южна Америка

Глобалното стопляне вследствие на човешката активност е главната причина за горещата вълна, обхванала Южна Америка през по-голямата част от август и септември и повишила температурите с 1,4 до 4,3 градуса Целзий, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на ново проучване.

Температурите надвишиха 40 градуса Целзий в в огромни елементи на Бразилия, Парагвай, Боливия и Аржентина в края на зимата. Горещините продължиха и напролет в Южното полукълбо.

Според проучването на Уърлд Уедър Атрибюшън (World Weather Attribution), в което са взели участие академични откриватели и метеорологични служби от Бразилия, Нидерландия, Съединени американски щати и Англия, климатичните промени са създали сходни рискови горещини " 100 пъти по-вероятни ". 

В Сао Пауло, Бразилия, са регистрирани минимум четири смъртни случая, свързани с горещините, само че определянето на същинския брой на жертвите евентуално ще отнеме месеци.

Топлинната вълна е била удобна и за горските пожари в райони с огромно биоразнообразие като Амазония.

Тази година е на път да се трансформира в най-горещата в света, записана в миналото, споделиха предходната седмица от Службата за климатични промени " Коперник " на Европейския съюз.

Летните горещини, регистрирани в Северното полукълбо, в това число в Съединени американски щати, Европа и Китай, ще имат главен принос за този връх.

Експерти, които не са взели участие в актуалното проучване, означават, че още по-поразително е, че в Южна Америка сходни рискови температури са регистрирани през зимата. 

Настъпването на явлението Ел Ниньо тази година също е асъдействало за повишението на температурите, само че то се явява нищожен фактор спрямо климатичните промени, се показва още в проучването.

Авторите му предизвестяват, че в случай че световното стопляне надвиши с 2 градуса Целзий междинните стойности от прединдустриалния интервал, сходни горещи талази в района се чака да се случват на всеки пет или шест години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР