Глобалните разходи за внос на храни се очаква да достигнат

...
Глобалните разходи за внос на храни се очаква да достигнат
Коментари Харесай

ФАО: Глобалните разходи за внос на храни ще скочат с 10%

Глобалните разноски за импорт на храни се чака да доближат рекордните 1,94 трилиона $ през 2022 година, предизвести Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО), което е 10% скок спрямо миналата година.

Новата прогноза ще означи " исторически връх " и се дължи на поевтиняването на валутите по отношение на щатския $ - главната разменна валута на интернационалните пазари, както и на продължаващата война на Русия в Украйна.

Украйна и Русия са селскостопански суперсили, като повече от 30 страни зависят от тях за износа на пшеница и слънчогледово олио.

" По-голямата част от нарастването на цената за (световен) импорт на хранителни артикули се поема от страните с високи приходи, което се дължи на по-високите международни цени, като се чака да набъбнат и размерите ", се споделя в отчета.

В отчета се прибавя, че последствията ще бъдат по-драматични за стопански уязвимите страни.

" Например общата сметка за импорт на храни за групата на страните с ниски приходи се чака да остане съвсем непроменена, макар че се планува да се свие с 10% в количествено изражение, което демонстрира възходящ проблем с достъпността за тези страни ", съобщи ФАО.

Субсахарска Африка, която така и така е мощно наранена от недохранване, се чака да похарчи 4,8 милиарда $ повече за импорт на храни, макар намаляването на количествата.

" Това са тревожни признаци от позиция на продоволствената сигурност ", съобщи ФАО.

Войната на Русия в Украйна

Между Русия и Украйна двете страни реализират 30% от международната търговия с пшеница и 78% от износа на слънчогледово олио преди нахлуването на Кремъл в прилежащата страна. Продължаващият към този момент осем месеца спор изтласка цените на зърното до невиждани равнища.

Отварянето на сигурен морски кулоар разреши през последните месеци повече от 10 млн. тона селскостопански артикули да изоставен Украйна, което докара до внимателен спад на пазарните цени.

Друг облекчаващ фактор е, че международното произвеждане на пшеница " би трябвало да доближи рекордно равнище от 784 млн. тона през 2022/23 година ", съобщи ФАО, задвижвано по-специално от съветската и канадската годишна продукция.

Но други фактори натежават върху салдото на бедните страни, предизвестява ФАО, като да вземем за пример световната сметка за импорт на селскостопански първични материали.

По-специално, вносът на торове се чака да доближи 424 милиарда $ през 2022 година, което е съвсем 50% нарастване спрямо миналата година.

Русия е един от водещите международни експортьори на газови и азотни торове, а цените им са се утроили за една година.

" В резултат на това някои страни може да бъдат принудени да понижат използването на първични материали, което съвсем неизбежно ще докара до по-ниска селскостопанска продуктивност и по-малка наличност на храни в страната ", съобщи ФАО.

" Негативните последствия " за международната продоволствена сигурност евентуално ще продължат до 2023 година

От месеци ФАО се застъпва за основаването на финансов механизъм за страните, които са мощно подвластни от вноса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР