Глиганът е умно животно и може да е предизвикателство дори

...
Глиганът е умно животно и може да е предизвикателство дори
Коментари Харесай

Кога се открива ловният сезон на диво прасе?

Глиганът е мъдро животно и може да е предизвикателство даже за най-опитния ловджия. Средният му живот е към 10-15 години, като най-едрите екземпляри могат да доближават до 300 кг.

Ловуването на дивеч е антична процедура, която се трансформира в традиция и обичано занятие за мнозина по света. Откриването на ловния сезон е значим миг за всеки ловджия, само че начинаещите може би се питат по кое време е то. Допитахме се до екипа на за повече информация и препоръки, и в тази публикация ще ви разкажем какво ни споделиха те.

Кога е откриването на ловния сезон?

Има ловни календари, които дефинират по кое време какъв вид дивеч може да се ловува. Те са разнообразни за другите страни, само че задачата им е резистентност, запазване на естествените запаси и възобновяване на популацията.

Откриването на ловния сезон на свинята варира според от страната или региона, където се намирате. В доста страни е дефиниран от ловни регламенти или други законодателни актове, които дефинират интервалите и периодите, през които се позволяват или се не разрешава ловът на избрани типове дивеч.

В общи линии, в доста европейски страни откриването на сезона за ловене на диво прасе започва есента и продължава през зимните месеци, когато животните са здрави, дейни и търсят храна. Обикновено стартира през октомври или ноември и продължава до края на февруари или март. В някои райони на България може да се организира през съвсем цялата година, само че има избрани ограничавания за пола и възрастта на животните, които могат да бъдат отстреляни.

Докога е позволен ловът на глигана?

Разрешеният интервал за ловене на наедрял дивеч зависи от откриването на сезона и ловните регламенти на всяка съответна страна или район. В доста страни в Европа, нормално е позволено през есенните и зимните месеци. Този интервал постоянно продължава до края на февруари или март. При избрани условия може да бъде през други интервали на годината или да бъде стеснен по избран метод.

Важно е да се обърне внимание, че откриването и закриването може да се трансформират според от разнообразни фактори като популационните промени, екологични условия или други аргументи. Затова е значимо ловците постоянно да ревизират настоящите ловни регламенти за своята страна или район.

Какви оръжия се употребяват за лов на диво прасе?

Ловът на глигани изисква използването на оръжия, които са способни да се оправят с тежката и плътна маса на животното. Правилният избор значително зависи от голям брой фактори, като да вземем за пример дистанцията на пукотевица, местността, терена и персоналните желания на ловеца. Ето някои от главните типове оръжия, които постоянно се употребяват за отстрел на глигани:

1. Карабини

Карабините са постоянно употребявано оръжие за лов на наедрял дивеч дивеч. Те оферират отдалечен обхват и са съвместими с патрони, подобаващи за огромни животни. Популярни калибри за глиган включват.308 Winchester,.30-06 Springfield,.270 Winchester, 7mm Remington Magnum и други.

2. Гладкоцевни пушки

Гладкоцевните пушки също могат да бъдат употребявани за лов на диво прасе, изключително когато стрелбата е на близка отдалеченост или в гъста растителност. За тази цел се употребяват гладкоцевни патрони с патрон, познати още в средите и като бренекета, които се отличават със забележителна пробивна мощ.

3. Лъкове и арбалети

В някои страни или райони е позволено потреблението на лъкове или арбалети за ловуване на наедрял дивеч. Тези оръжия изискват специфични умения и самообладание, само че могат да бъдат доста ефикасни на близки дистанции.

Екипът на онлайн магазин zarimex.eu поучава да се сортира подобаващия тип и модел според от изискванията на лова и предходния ви опит. Ловците би трябвало да са подготвени и опитни, да носят защитно облекло и да следват всички правила за откриването и закриването на сезона, както и протоколите за сигурност при работа с оръжия.

Съвети за лов на глигани

1. Изучавайте навиците им. За да бъдете сполучливи, би трябвало да знаете къде и по кое време може да ги откриете.

2. Движете се безшумно и деликатно. Тези животни имат отлични слух и подушване.

3. Използвайте уместно съоръжение. Всичко е значимо - от избора на оръжие до потреблението на уместно облекло.

4. Спазвайте законите и регулациите. Винаги се информирайте авансово за откриването и края на ловния сезон, както и по кое време какви животни можете да ловувате.

Преди да заминете на лов, постоянно се консултирайте с локалните органи и се уверете, че спазвате всички закони и регулации, свързани с откриването на ловния сезон и периода му.

Откриването на ловния сезон на дивото прасе е трогателен миг за мнозина ловци. С вярната подготовка, познание и съоръжение, този сезон може да бъде паметен. Надяваме се, че тази публикация ви даде потребна информация и ентусиазъм за идните ви ловни завършения

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР