Главният юрисконсулт на Министерството на културата изглежда ще бъде единственият

...
Главният юрисконсулт на Министерството на културата изглежда ще бъде единственият
Коментари Харесай

Юрисконсулт изглежда ще е единственият наказан за пропуска за 753 хил. лева с Ларгото

Главният юрист на Министерството на културата наподобява ще бъде единственият човек, който ще понесе отговорността за пропуснатия период за обжалване на делото за ремонта на Ларгото в София и с това - на опцията за 753 хиляди лева обезщетение. Това се схваща от отговори от министерството на въпроси на " Дневник ".

Редакцията изпрати въпросите по отношение на взаимноизключващите се изявления на министър Боил Банов по тематиката. Той първо заприказва за " персонални, мръсни, гадни вендети ", в това време във ведомството му бе формирана дисциплинарна инспекция, до прокуратурата бе изпратен сигнал, а след това министърът видя и отбрана на държавния интерес, тъй като с необжалването били спестени още такси за правосъдни разходи. От институцията оставиха без отговор въпросите за какво откакто Банов твърди, че страната е защитила интереса си, се стигна до овакантяване на шефа на правната дирекция и от кое място идва злонамерената офанзива, откакто съгласно министъра Българска социалистическа партия (откъдето потегли така наречен спекулация " Ало, Банов " ) е изиграла ролята на пощенска кутия.

Ведомството на Боил Банов пропусна с един ден периода за обжалване на делото пред Върховния касационен съд и по този начин на процедура се отхвърли да претендира за 753 хиляди лева обезщетение от изпълнителя на плана - консорциум " Антична Сердика ", поради пропуски при реализацията му. Наред с това министерството би трябвало да заплати и 73 хиляди лева разходи за водените на първите две инстанции каузи. Искът против " Антична Сердика " предстоящо бе отритнат на две инстанции с аргумента, че към 25 януари 2016 година, когато за обекта е публикуван Акт пример 15, страната не е имала забележки към осъществяването, тъй че няма учредения за искания. Според контракта министерството се съгласява, че за дата на привършване на строителството ще се счита подписването на Акт 15.Заради проблема към този момент напусна шефът на правната дирекция в министерството Татяна Цветанова. От отговорите на министерството в този момент се схваща, че тя е подала молба за овакантяване по взаимно единодушие в деня, в който ведомството е образувало дисциплинарно дело поради изпуснатия период за обжалване. Дисциплинарната инспекция е завършила на 18 ноември с " констатации за позволени нарушавания на служебните отговорности на основен юрист от дирекция " Правнонормативна активност и публични поръчки ", като процесуален представител по делото, и на шефа на дирекцията ". Въз основа на тези изводи е формирано произвеждане за налагане на дисциплинарно наказване на основния юрист, който е осъществявал процесуалното посланичество по делото, показват от министерството.
През април 2016 година, след забавяния и изхарчени 15 млн. лева по оперативна стратегия " Регионално развиване, археологическият комплекс " Сердика " при Ларгото бе открит тържествено от премиера Борисов и тогавашния министър на културата Вежди Рашидов. Оттогава от време на време се появяват проблеми - разместени плочки, пукнатини по стъклените куполи и други, част от които съществуват и все още. През юли Министерството на културата заплаши " Антична Сердика " със правосъден иск, в случай че откаже да в профил повредите и се оплака, че " неведнъж в последните няколко месеци сме поставяли на изпълнителя на обекта искане да вземе ограничения в границите на 5-годишната гаранция по Закона за устройство на териториите (ЗУТ) и да в профил установени проблеми по плана, само че до момента такива не са взети ". Сега обаче ведомството споделя друго.

" Изпълнителят на плана " Античен културно-комуникационен комплекс " Сердика " - ДЗЗД " Антична Сердика " поема отговорност за възобновяване установени проблеми по плана на настилки – гранитни, клинкерни и археологични, в границите на 5-годишната гаранция по Закона за устройство на териториите (ЗУТ). Разместените плочки към куполите са поправяни от и за сметка на изпълнителя през лятото на 2018 година и през 2019 година При постоянната поддръжка на отводнителната система за дъждовни води не са регистрирани течове в подлеза под стъклените куполи ", гласи отговорът на министерството.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Проектът за Ларгото (18)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР