Главният прокурор Иван Гешев е внесъл три въпроса до Конституционния

...
Главният прокурор Иван Гешев е внесъл три въпроса до Конституционния
Коментари Харесай

Гешев пита КС може ли сегашният Висш съдебен съвет да го уволни

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл три въпроса до Конституционния съд, предизвикани от упованието Висш съдебен съвет да го в профил от служба в околните седмици.

Трите въпроса на Гешев са следните:
Прекратяват ли се функционалностите на Висш съдебен съвет с приключването на мандата му?Допустимо ли е да се образува нов съвет с определените през 2022 година членове на квотите на съдиите и прокурорите?Има ли право Висш съдебен съвет с изминал мандат да взема решения за премахване / назначение на тримата огромни, включително основния прокурор
Висшият правосъден съвет (избран през 2017 г.) към този момент е с изминал мандат, само че парламентарната рецесия не разрешава да се изберат 11 членове за допълнението на състава му.

По първия въпрос Конституционният съд към този момент е подсказал какво би било произнасянето му - и то няма да е в интерес на Гешев.

През септември 2022 година Конституционен съд реши, че (също мандатен орган, който зависи от избор в Народното събрание) е задължен да работи до избирането на нов, без значение че законният му мандат към този момент е завършил.

Тогава съдът ппрецени, че е " конституционно неприемливо да се прекрати атоматично, за неопределен срок " активността на тази институция, тъй като това би подрило демократичния ред под върховенството на правото.

Вторият въпрос допуска концепция на Гешев да се подмени настоящия състав на Висш съдебен съвет с половинчато ново болшинство - формирано от четирима членове, излъчени от прокуратурата, един от следователите и шестима от съдиите, плюс ръководителите на Върховен административен съд, Върховен касационен съд и самия основен прокурор.

Това би довело до събиране на повърхностен състав на съвета с 14 членове, в който прокуратурата ще блокира каквито и да е опити за събиране на болшинство за отстраняването на Иван Гешев от власт. Тази формула би означавала и нарушение на правилото за баланс сред гилдийния и публичния интерес в кадровия орган на правосъдната власт, в който по закон би трябвало да участва и 11-членна парламентарна квота.

Третият въпрос е най-спешен от позиция на бъдещето на основния прокурор, защото с приемането на измененията в Закона за правосъдната власт бариерата за уволнението му беше свалена и реалистично той може да бъде отхвърлен от служба до седмици.

Действащият Висш съдебен съвет е точно съставът, който в края на 2019 година избра Иван Гешев за основен прокурор и го защитаваше през всички години на тежки рецензии за злоуптореби и уронване престижа на правосъдната власт.

Последният спор в съвета преди дни сподели, че, което към този момент е задоволително за предварително преустановяване на мандата му.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР