Главен комисар Антон Златанов отличи старши полицай Никол Костадинова от

...
Главен комисар Антон Златанов отличи старши полицай Никол Костадинова от
Коментари Харесай

Директорът на ГДГП: Тя е героят на вчерашния ден

Главен комисар Антон Златанов отличи старши служител на реда Никол Костадинова от ГПУ-Средец за присъединяване й в интервенцията като лидер на служебно куче и още 9 нейни сътрудници, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

" Колегите, които пазят границата, са привикнали с динамичността на работата, само че през вчерашния ден имаха характерен случай, при който група от 6-ма мигранти беше минала нелегално турско-българската граница.

Патрулиращите чиновници от мобилния полицейски граничен взвод на ГПУ-Средец се насочиха и хванаха следата им с помощта на полицейското куче, водено от старши служител на реда Никол Костадинова от ГПУ. Граничните служители на реда няколко пъти разпоредили на нарушителите да спрат, само че те не се подчинили. Тогава старши служител на реда Костадинова възпроизвела сигнален изстрел във въздуха и задачата е реализирана – групата застанала на място, а сътрудниците й почнали да обкръжават нарушителите.

Опитвайки се да избяга, единият от мигрантите блъснал старши служител на реда Костадинова и тя възпроизвела несъзнателен изстрел от прибраното в кобура оръжие, който я е засегнал в крайници. На място е извикан екип на " Спешна здравна помощ “, който я е транспортирал до болница. Няма заплаха за живота й, в положително положение е с помощта на грижите на лекарите, и с висок военен дух, описа основен комисар Златанов. Тя е героят на вчерашния ден и дружно с сътрудниците й, общо 10, взели участие в интервенцията, са наградени ", добави шефът на ГДГП.

Групата от 6 противозаконни мигранти, по техни данни афганистанци, е арестувана в ГПУ-Средец. Образувано е досъдебно произвеждане и все още се транспортират към дома на Дирекция " Миграция “ в Любимец.

Главен комисар Златанов напомни, че мигрантският напън тази година е рекорден, “165 хиляди опита за нелегално прекосяване са предотвратени от началото на годината на зелена граница, спрямо този интервал за м.г., когато са били 120 хиляди – голямо покачване, само че по тази причина пък сътрудниците са извънредно стимулирани да охраняват границата дружно със чиновниците на жандармерията, полицията и армията “. Който каже, че ограда и камери може да спрат мигрантския напън или че границата е непреодолима, не е откровен, безапелационен бе шефът на Гранична полиция. Ние понижаваме напора и това е видно от числата. Някои мигранти съумяват да навлязат във вътрешността, само че сътрудниците подават информация за транспортното средство и посоката на придвижване и те са спирани на безвредно място – на някоя от автомагистралите или други пътища, в региона на София или преди сръбската граница.

Където засилим ограниченията, натискът се реалокира встрани, надлежно насочваме напъните си натам и това е непрекъсната обстановка, разясни Златанов. " Каналджиите са най-вече чужденци, сочи анализът. От няколко месеца предприехме съществени ограничения по отношение на превозвачите на мигранти, увеличихме с към 30% задържането им и налагането на административни ограничения по отношение на тях, вследствие на което те повече не могат да влизат в страната “, добави той.

Директорът на Гранична полиция напомни, че граничните служители на реда помагаха на хората по време на бедствието, породено от наводнението в региона на  Царево. " Пороите нанесоха провали по граничния път и някои мостове,  има няколко компрометирани сектора по оградата, за тях е докладвано навреме и са отпуснати средства от Министерски съвет за ремонт “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР