Гейзерът – символ на Сапарева баня, изригва през 1957 г.

...
Гейзерът – символ на Сапарева баня, изригва през 1957 г.
Коментари Харесай

На 6 май 2000 година горещ гейзер с височина на водния стълб 18 метра е пуснат в Сапарева баня

Гейзерът – знак на Сапарева баня, изригва през 1957 година при сондаж сред планината и котловината при хидрологични изследвания на 73 метра дълбочина. Със своите 103 градуса той е най-горещият в Европа. На всеки 20 секунди се издига воден дирек на височина до 18 метра.  На извора водата отделя импровизиран газ, състоящ се напълно от азот и инертни газове, а минералната вода е слабоминерализирана, напомня Българска телеграфна агенция. През 2000 година Българска телеграфна агенция написа: Гейзер бе пуснат през днешния ден в центъра на Сапарева баня. Водният дирек доближи 18 метра височина. Температурата на водата е 103 градуса, а дебитът 12 литра в секунда.
Гейзерът е бил открит при сондажи през 1957 година, само че е стоял затворен в земните глъбини и е бил показван единствено на привилегировани посетители.  Днес за първи път бе отворен като туристическа атракция. Природният феномен ще бъде показван в събота и неделя, в останалите дни може да се види единствено бълбукащата вода.
Водата в Сапарева баня не се употребява рационално, твърди кметът Цветан Динев. Тук е построен един плувен басейн и балнеосанаториум. С минерална вода хората си поливат градините.
Изворът е най-топлият в Европа. Предстои създаване на геотермална централа, която ще употребява минералната вода. Геотермална централа през днешния ден в града няма, само че го няма и гейзерът, за какво се случи по този начин? Още през 2021 беше въведено лятно и зимно работно време на гейзера в Сапарева баня, а понеделник изобщо не работи. Феноменът изхвърля вода съгласно одобрен график, задачата е тя да се пести и да се употребява за развиването на туризъм в региона. Община Сапарева баня е сключила контракт с към 40 ползвателя на минерална вода. За да стига до всички хотели и публични здания в курорта, е належащо да се икономисва водата, която гейзерът изхвърля. През 2021 г. кметът на община Сапарева баня Калин Гелев споделя пред Българска национална телевизия: " Има я водичката, само че бликайки непрекъснато гейзера, изхабява приблизително по 5 - 6 литра вода на секунда, което изтича по този начин в реката. Така, че не можем да си позволим всекидневно и ежечасно да действа като естествен феномен, без да използваме водата. "
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР