Германският медодобивен гигант Аурубис“ отваря нова страница в историята си

...
Германският медодобивен гигант Аурубис“ отваря нова страница в историята си
Коментари Харесай

„Аурубис“ превръща Пирдоп в европейски център за производство на мед

Германският медодобивен колос „ Аурубис “ отваря нова страница в историята си в България. Компанията публично разгласи капиталова стратегия на стойност 800 млн. лева край Пирдоп и Златица. Тя ще се извършва в идващите четири години и затвърждава за следващ път уговорката ѝ към общността, страната, както и към по този начин сериозната суровина, от която европейската стопанска система се нуждае за декарбонизацията си.

Като част от капиталовата си стратегия в четвъртък беше направена първа копка на плана за разширение на рафинерията за катодна мед. Капацитетът ще бъде повишен от 230 000 до 340 000 тона годишно.

Това е най-голямата инвестиция в 66-годишната история на завода. Благодаря на изпълнителите, на целия екип, че ще дадат своите сили и умения, с цел да може през 2026 година още веднъж да се поздравим с новото уголемение “, разяснява на церемонията по първа копка Тим Курт, изпълнителен шеф на „ Аурубис България “.

На нея участваха още министърът на стопанската система и промишлеността доктор Петко Николов, основният изпълнителен шеф на Група „ Аурубис “ Роланд Харингс, основният изпълнителен шеф на „ Главболгарстрой Холдинг “ Емил Ангелов, основният шеф на Германо-българската търговско-икономическа камара Соня Миклай, кметовете на общините Пирдоп и Златица – Ангел Геров и Любомир Цветков.

Това е значим ден за България и за българо-немските връзки “, сподели Николов по време на формалната гала.

Той акцентира, че държавното управление слага фокус точно върху вложения като тази, които генерират по-голяма добавена стойност в българската промишленост и произвеждане.

Освен разширението на производството, „ Аурубис България “ стартира създаване на още два фотоволтаични парка – „ Аурибис-2 “ и „ Аурубис-3 “. С прибавянето на четвърти следващата година, потенциалът за зелена сила на компанията ще доближи 41 MWp.

За осъществяването на капиталовите планове немската компания се доверява на най-голямата строителна група в България – „ Главболгарстрой “, който е техен дълготраен сътрудник във всичките им инициативи в страната.

Емил Ангелов благодари на възложителите за доверието и прецизната взаимна работа през последните близо 8 години по две обособени хвостохранилища.

Доброто обмисляне е може би половината от триумфа на един обект. Ценим партньорството ни заради доста аргументи – заложеното в ДНК-то ви съблюдаване на разпоредбите, ясното схващане за смисъла на човешкия живот, както и поради това, че се вслушвате в нашето експерно мнение и дружно вървим по пътя на реализация на фактически комплицирани планове “, сподели по време на откриването Ангелов.

Главният изпълнителен шеф на групата „ Аурубис “ Роланд Харингс акцентира, че това е най-голямата инвестиция в историята на компанията, само че и най-голямата немска такава в страната. По думите му Пирдоп ще е от извънредно значение за търсенето на мед.

Общите вложения на Групата в заводите в Германия, Белгия и нови мощности в Съединени американски щати възлизат на 1.7 милиарда евро.

Приветствено слово с видеопослание насочи и Тиери Бретон, европейски комисар за вътрешния пазар, който акцентира, че търсенето на мед ще се удвои през 2025 година Той съобщи, че планът на „ Аурубис “ ще остави трайна диря и ще способства за покачването на конкурентоспособността на Европа, тъй че да не бъде подвластна от източници от трети страни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР