Германският канцлер Олаф Шолц поздрави Румъния за влизането ѝ в

...
Германският канцлер Олаф Шолц поздрави Румъния за влизането ѝ в
Коментари Харесай

Шолц от Букурещ: Решението за влизането на Румъния в Шенген е взето късно, но е напълно заслужено

Германският канцлер Олаф Шолц поздрави Румъния за влизането ѝ в Шенген. " Решението е взето късно, само че изцяло справедливо ", съобщи политикът на конференция в Букурещ, отдадена на срещата на водачите на Партията на европейските социалисти. На събитието в постройката на румънския парламент участваха и еврокомисарят за работните места и обществените права Никола Шмит, който е претендентът на ПЕС за ръководител на Европейската комисия, както и ръководителят на ПЕС Стефан Льовен.

 

„ Благодарен съм за ролята, която играе Румъния за сигурността на Европа. Приносът й като главен участник в многонационалната бригада, в която си сътрудничим, укрепва сигурността на Югоизточния фланг на НАТО и сигурността на Европа. През последните 17 години Румъния беше горделив и значим член на Европейски Съюз, дано я приветстваме в общото Шенгенско пространство. Най-накрая се случи, късно, само че изцяло справедливо “, акцентира Олаф Шолц.

 

По време на изявлението си той осъди “безпричинно ” започнатата от Русия война в Украйна и заяви, че Германия е вторият максимален покровител на Украйна в подтекста, в който е отделила военна поддръжка на стойност 28 милиарда евро. 

 

Олаф Шолц засегна и тематиката за изборите за Европейски парламент.

“Европейските избори са доста близо. Европа, която се стреми към разцвет, е най-хубавият отговор за популистите и автократите ”, сподели немският канцлер. 

 

На собствен ред ръководителят на ПЕС Стефан Льовен поздрави Румъния за присъединението й към Шенгенското пространство по въздух и вода.

" Ние осъждаме безполезното несъгласие, което Австрия изрази. Няма причина да се отхвърля на румънците същата независимост на придвижване, която към този момент имат други европейски жители ", акцентира Льовен. 

 

По сходен метод прозвуча и изявлението на претендента на ПЕС за ръководител на Европейската комисия Никола Шмит.

 

" Скандално е, че останахте в чакалнята толкоз дълго. Шенген е място, което познавам доста добре, това е село в Люксембург, само че това е знак на това какво значи свободна Европа, Европа, в която хората могат да се движат свободно, Европа без граници, а действителността е, че тези, които се опълчиха на цялостното използване на Шенгенското съглашение, са консерватори в Австрия и други елементи на Европа. Ние би трябвало да подсигуряваме, че дружно с моите сътрудници от Комисията ще се погрижим, че това Шенгенско съглашение ще се ползва напълно за Румъния “, съобщи Никола Шмит.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР