Германският футболен съюз (ГФС) и доставчикът му на екипировка Адидас

...
Германският футболен съюз (ГФС) и доставчикът му на екипировка Адидас
Коментари Харесай

Заради нацистка символика: Адидас и Германия премахват номер и променят цифра

Германският футболен съюз (ГФС) и доставчикът му на екипировка " Адидас " направиха промени с номер 4 на фланелките на националния тим на страната, с цел да се избегне нацистка символика.

Такива рецензии има от организации и жители, откакто бяха показани новите екипи на отбора за Евро 2024. " Маншафтът " игра с тях в другарските мачове с Франция и Нидерландия.

Дизайнът на номер 4 ще бъде изменен. А №44 ще бъде изваден от приложимост и занапред нататък няма да може да се поръчва на екип на Германия, оповестиха федерацията и " Адидас ", представени от ДПА.

Това се прави поради аналогия на цифрата 44 с логото на нацистката паравоенна организация " Шуцщафел " (Schutzstaffel), или SS, както е известна.

" ГФС ревизира цифрите от 0 до 9 и по-късно изпраща от 1 до 26 на УЕФА за обзор. Нито една от страните не видя прилики с нацистки знаци в дизайна на фланелките. Приемаме забележката и ще разработим различен дизайн за цифрата 4 ", заяви федерацията.

" Ще блокираме номер 44 допустимо най-бързо. Като компания, ние се противопоставяме изрично на ксенофобията, антисемитизма, насилието и омразата под всякаква форма ", съобщи пък представителят на " Адидас " Оливер Брюген пред ДПА.

Според Брюген Германската футболна федерация и нейният сътрудник - компанията " 11тиймспортс ", са виновни за дизайна на имената на играчите и номерата.

" Хора от към 100 страни работят в " Адидас ", нашата компания постоянно е насърчавала расовото многообразие и приобщаване ", сподели още Брюген.
Как " Адидас " и ГФС още веднъж попаднаха в центъра на медийното и публично внимание
Един от най-големите концерни за спортна екипировка и Германският футболен съюз за броени дни се оказаха измежду най-коментираните тематики в страната. Преди десетина дни федерацията разгласи, че от 2027 година стопира съдействието си с " Адидас ", а новият снабдител на екипировка и водещ спонсор е " Найки ".

Така се поставя завършек на 77-годишно съдействие, може би най-емблематичното сред състезателен тим (в случая повеме от един) и компания за екипировка.

Според немската преса повода са доста по-изгодните условия на " Найки " - щатският колос ухажва ГФС от началото на века. За всяка от 7-те години по договора Nike ще заплаща на съюза по 100 милиона евро - без бонусите за класиране на огромни шампионати. Докато предлагането на " Адидас " е било за повече от два пъти по-малко - към 40-50 млн.

Новината продължава да се разяснява от почитатели, като не бе подмината и от политиците. Министри от държавното управление и министър председателят на Бавария Маркус Зьодер осъдиха решението ГФС. Те го дефинираха като " неверно ", " срамно ", " непатриотично ", " развалящо традициите " и т. н. Обвиниха шефовете на федерацията в " комерсиализъм ".

Футболната централа е в рецесия от години, като изпитва финансови усложнения и поради неуспехите на немските национали след международната купа през 2014 г. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР