Германски салон за сладолед разшири менюто си, изкушавайки клиентите си

...
Германски салон за сладолед разшири менюто си, изкушавайки клиентите си
Коментари Харесай

Гнусно или вкусно? В Германия предлагат сладолед с топинг от сушени щурци

Германски салон за сладолед разшири менюто си, изкушавайки клиентите си с усет на щурец, съпроводен от топинг от сушени кафяви щурци.

Необичайният сладолед се предлага от Томас Миколино в гард Ротенбург ам Некар, Южна Германия, оповестяват международните организации, представени от Българска телеграфна агенция. Миколино има навика да основава аромати, които са отвън типичните желания на германците към сладоледите. В предишното е предложил сладоледи с усет на наденица с черен дроб, синьо сирене Горгондзола, както затрупан със злато - за 4 евро на топка.

" Аз съм доста любопитен човек и желая да опитам всичко ", споделя Миколино и добавя:

" Ял съм доста неща, в това число странни и щурците бяха нещо, което към момента желаех да опитам, също под формата на сладолед ".


ThomasMicolino/Facebook

Това, че той към този момент може да създава сладоледи с мирис на щурец, се дължи на новите разпореждания на Европейския съюз, които разрешават потреблението на насекомите в разнообразни храни.

Съгласно регулацията щурците могат да бъдат замразени, изсушени или употребявани стрити на прахуляк. Брюксел към този момент разреши потреблението на мигриращите скакалци и ларвите на брашнения бръмбар да бъдат употребявани като добавки към храни.

Сладоледът е изработен от брашно от щурци, крем, дестилат от ванилия, мед, а от горната страна му се слагат сушени цели щурци. Той е " изненадващо апетитен ", твърди Миколино. Имам клиенти, които идват тук всеки ден и си купуват от него, прибавя притежателят.

Новината за появяването на сладолед със съставки от щурец не би трябвало да провокира сензация. Наблюдавайки темпа, с който протеинът от инсекти набира известност, това може да се трансформира в обичайната съставна част от ежедневното ни меню. Високата хранителна стойност на насекомите дава учредения да се счита, че те ще завоюват все по-голям дял на пазара.


PixabayЕвропейският правилник, съгласно който позволени за приложимост са домашните щурци - замразени, сушени или на прахуляк, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей, влезе в действие единствено преди месец.

Подадени са заявки за вписването на още осем типа инсекти като храни, които се считат за съвършен отговор на доста проблеми в хранително-вкусовата индустрия. Те ще могат да се употребяват в производството на самун, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко, изясни пред БНР доктор Иван Генчев, шеф Дирекция " Контрол на фуражите и страничните скотски артикули ".

По думите му насекомите се класифицират като нова храна и попадат в наредбите на Регламент 2283 от 2015 година. Разпоредбата важи за всички страни членки на Европейски Съюз, защото регламентите са директно използвано законодателство и са над националното законодателство.

Всяко едно насекомо или нова храна се утвърждават самостоятелно, като се вписват в Регистъра на Европейска комисия, където са посочени условията в кои храни могат да бъдат влагани инсекти и надлежно по какъв начин те би трябвало да бъдат оповестени на етикета.

Насекомите се отглеждат във ферми, които подлежат на регистрация, а у нас все-още няма храни със наличие на инсекти, само че в случай че има, те са в малко количество и са съобразени с условията на европейското законодателство, добави още специалистът.

Любопитна детайлност е, че точно брашното от щурци е извънредно богато на протеини и производителите го употребяват за макаронени произведения, самун, бисквитки, чипс, шоколадови блокчета и доста други места, където не бихте предполагали, че ще откриете инсекти.

Брашнените червеи, скакалците, мравките и черните мухи също са подобаващи за храна.

Протеините от инсекти са желана опция от от ден на ден хора пред обичайните източници на протеини. Пречки пред развиването му са обичайна настройка на потребителите към насекомите, която клони към гадност, в сравнение с към разпалване на апетита, както и високите разноски за усъвършенстването му. Към тях би трябвало да прибавим риска от алергични реакции и нездравословни микроби, допълват специалистите.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР