Германската столица Берлин ще има консервативен кмет за първи път

...
Германската столица Берлин ще има консервативен кмет за първи път
Коментари Харесай

Берлин има кмет консерватор за първи път от 20 години

Германската столица Берлин ще има закостенял кмет за първи път от повече от две десетилетия. Това стана ясно в четвъртък, откакто християндемократите победиха социалдемократите на канцлера Олаф Шолц на повторни избори през февруари, измествайки лявоцентристката си коалиция, оповестява " Ройтерс ".

50-годишният Кай Вегнер, някогашен застраховaтел , постави клетва като кмет след гласоподаване в локалния парламент, наследявайки Франциска Гифи от ГСДП, която беше първата жена кмет на Берлин.

ХДС завоюва безапелационна победа на изборите през февруари, извършени откакто съд постанови гласуването през 2021 година за невалидно заради нередности. Тя завоюва 28% от гласовете, с 10 процентни пункта повече, в сравнение с през 2021 година, а също и с 10 процентни пункта повече от ГСДП, като изследванията демонстрират намаляващо възприятие на доверие в ръководството на града от ГСДП.

Вегнер реализира договорка за ръководство на столицата в огромна коалиция с ГСДП макар опасенията на лявата страна на партията. Само 54% от базата на ГСДП гласоподаваха за обединението.
 ХДС и Зелените печелят значими избори в Германия
ХДС и Зелените печелят значими избори в Германия

Мини референдум за водачеството на канцлера Шолц

Три кръга на гласоподаване се организираха в четвъртък , с цел да завоюва Вегнер номинацията за кмет.

Гласуването беше поверително, тъй че е невероятно да се ревизира без значение изказванието им.

ГСДП ръководи преди този момент немската столица в коалиция с природозащитниците на Зелените и твърдо левия Die Linke.

Вегнер организира акция за възстановяване на сигурността и модернизиране на административната инфраструктура на Берлин, наред с други ограничения.

Критиците упрекнаха неговата партия ХДС в лъжлива политика . През януари партията изиска от районния сенат да даде информация за имената на немските жители, арестувани при протести в новогодишната нощ, с цел да се опита да откри техния етнически генезис. Инцидентът възроди дебатите за отношението към мигрантите, интеграцията и медийните изображения, свързващи престъпността с мигрантите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР