Германската полиция е арестувала сътрудник на евродепутат от крайнодясната партия

...
Германската полиция е арестувала сътрудник на евродепутат от крайнодясната партия
Коментари Харесай

Арести в Германия за шпионаж в полза на Китай. Задържан е сътрудник на Алтернатива за Германия

Германската полиция е арестувала помощник на евродепутат от крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (AfD) по съмнения в " изключително тежък случай " на шпионаж в интерес на Китай, заяви федералната прокуратура във вторник.

Цзян Г. - помощник на Максимилиан Кра - водещ претендент на " Алтернатива за Германия " за европейските избори през юни, е упрекнат, че е предоставял на китайската разследваща работа информация за договарянията и решенията в Европарламента, се споделя в формалното известие.

През март самият Кра беше разпитван от немското контраразузнаване по съмнения, че е взимал пари от съветски сътрудници, което той отхвърля.

Новината идва, откакто преди дни двама души бяха задържани в Германия за в интерес на Русия.

Арестът на Цзян Г. се случва в същия ден, в който трима немски жители са арестувани по съмнения, че работят с китайското министерство на държавната сигурност, с цел да предават технология, която може да бъде употребена за военни цели.

Всичко това става седмица след визитата на канцлера Олаф Шолц в Китай, където задачата му беше да окаже напън върху Пекин по отношение на поддръжката му за военновременната стопанска система на Русия и да повдигне въпроса за кражбата на интелектуална благосъстоятелност и справедливия достъп до пазара.

Цзян Г., който е живял в Брюксел и в източногерманския град Дрезден , е шпионирал също китайски опозиционни фигури в Германия. Властите са го арестували в понеделник в Дрезден и са обискирали жилищата му.

" Той е упрекнат в изключително тежък случай на съдействие с задгранична загадка работа ", се споделя в изказването.

Говорител на " Алтернатива за Германия " разяснява, че новините са " доста тревожни ".

" Тъй като обаче сега нямаме повече информация по случая, би трябвало да чакаме резултатите от следствието на прокуратурата ", добави той.

Германският вътрешен министър Нанси Фезер сподели, че обвиняванията в шпионаж са " доста съществени ".

" Ако бъде доказано, че в Европарламента е имало шпионаж в интерес на китайското разузнаване, то това е офанзива против европейската народна власт от вътрешната страна ", означи тя изказване.

По думите ѝ всеки, който назначава подобен чиновник, също носи отговорност.

За момента Кра не е дал отговор на запитванията за коментар, заяви Ройтерс.

В Европейския парламент той е член на Комисията по интернационална търговия, на две подкомисии - по правата на индивида и по сигурност и защита, както и на делегацията за връзки със Съединени американски щати . Той замества свои съпартийци в други четири комисии - по външни работи, стопанска система и финанси, превоз и туризъм и районно развиване.

Късно в понеделник китайското посолство в Германия отхвърли обвиняванията, че Китай е шпионирал в европейската страна.

" Призоваваме немската страна да спре да употребява обвиняванията в шпионаж, с цел да манипулира политически имиджа на Китай и да оклеветява страната ни ", се споделя в изказване, оповестено от държавната организация " Синхуа ".
Другите арести
Двама мъже и жена са задържани в западните немски градове Дюселдорф и Бад Хомбург в понеделник. Това се е случило по време на договаряния за проучвателен планове, които може да бъдат от изгода за разширението на морската бойна мощност на Китай, заяви федералният основен прокурор.

" Като Федерална работа за отбрана на конституцията ние проследихме тези хора доста рано и продължихме да следим държанието и активността им ", сподели ръководителят на контраразузнаването.

Според прокуратурата арестуваните са " съществено обвинени в шпионаж от неуточнена дата преди юни 2022 година ". Претърсени са домовете и работните им места.

Според проверяващите един от мъжете " употребявал " другия и дамата, които са двойка, управлявала компания в Дюселдорф. Тя е служила като " среда за определяне на контакти и съдействие с хора от немската научна и изследователска общественост ".

Разследването е открило, че е направено изследване за китайски контрактуван сътрудник за софтуерното положение на машинни елементи, които се употребяват и за работата на мощни корабни мотори, употребявани в бойни кораби. Знае се също, че зад китайския реализатор стои чиновник на тайните служби, от който един от обвинените е получавал поръчките си.

Говорител на външното министерство сподели, че ще се водят диалози с китайската страна по случая, само че не отговори на въпроса дали китайският дипломат е бил извикан.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР