Германия се сблъсква с недоволство заради нежеланието си да изпрати

...
Германия се сблъсква с недоволство заради нежеланието си да изпрати
Коментари Харесай

Германия се сблъсква с недоволство заради нежеланието си да изпрати танкове в Украйна - Анализи и Коментари

Германия се сблъсква с неодобрение поради нежеланието си да изпрати танкове " Леопард 2 " в Украйна, а Киев показва разочарованието си от " световната колебливост ".

Така английският в. " Гардиън " обобщава настроенията след вчерашната на съдружниците в немската военна база " Рамщайн ".

В петък 50 страни се съгласиха да дават на Киев военна техника на стойност милиарди долари, в това число бронирани машини и муниции, нужни за отбиване на съветските сили. Но немският министър на защитата Борис Писториус съобщи пред кореспонденти в американската военновъздушна база " Рамщайн " в Германия, че макар засилените упования " към момента не можем да кажем по кое време ще бъде взето решение и какво ще бъде то, когато става въпрос за танка " Леопард ", напомня изданието.

Днес Украйна осъди " световната колебливост " на съдружниците си при даването на съвременни тежки танкове, като съобщи, че " днешната колебливост убива още повече наши хора ".

" Всеки ден закъснение е гибел на украинци. Мислете по-бързо ", написа в Туитър президентският консултант Михайло Подоляк.

Няколко съдружници повториха думите на украинския президент Володимир Зеленски, че танковете са от значително значение за битката на Украйна с доста по-големия ѝ комшия.

В взаимно изказване - и рядка обществена рецензия към водещата европейска мощ - външните министри на трите балтийски страни Латвия, Естония и Литва обявиха, че " приканват Германия да даде танкове " Леопард " на Украйна в този момент ".

" Това е належащо, с цел да се спре съветската експанзия, да се помогне на Украйна и бързо да се възвърне мирът в Европа. Германия като водеща европейска мощ носи специфична отговорност в това отношение ", се споделя в изказването, оповестено в Туитър от латвийския външен министър Едгарс Ринкевичс.

Берлин се колебае дали да изпрати " Леопардите " или да разреши на други страни да ги трансферират на Киев, като по-рано през седмицата се появиха известия, че ще се съгласи да го направи единствено в случай че Съединени американски щати също дават своите танкове. Вашингтон съобщи, че даването на неговите танкове " Ейбрамс " на Украйна не е допустимо, базирайки се на компликации при образованието и поддръжката, добавя " Гардиън ".

Но преди срещата на контактната група за Украйна в петък на към 50 страни във военновъздушната база " Рамщайн " набъбнаха упованията, че Германия най-малко ще се съгласи да разреши на други страни, разполагащи с танкове " Леопард ", да ги трансферират на украинската войска.

Американският сенатор Линдзи Греъм, републиканец от Южна Каролина, който е на посещаване в Киев, прикани и двете страни да доставят машините.

" Към германците: изпратете танкове на Украйна, тъй като тя има потребност от тях. Във ваш личен народен интерес е Путин да загуби в Украйна.

Към администрацията на Байдън: изпратете американски танкове, с цел да може другите да последват нашия образец ", написа Греъм в Туитър.

Молбите бяха отправени в миг, когато съветската войска заяви, че нейните войски са почнали атака в украинската област Запорожие, където сраженията се ускориха тази седмица след няколко месеца на съвсем замразен фронт.

В ежедневния си отчет в събота силите на Москва обявиха, че са провели " настъпателни интервенции " в района и настояват, че са " заели по-изгодни линии и позиции ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР