ГЕРБ инициира днес поредица от срещи в търсене на базов

...
ГЕРБ инициира днес поредица от срещи в търсене на базов
Коментари Харесай

ГЕРБ и Възраждане бистрят бюджета и куп важни закони

ГЕРБ инициира през днешния ден поредност от срещи в " търсене на базов консенсус по дневен ред на Народното събрание, което е тясно обвързвано със законодателната стратегия и опцията за по-широко болшинства по разнообразни оферти, без значение на коя парламентарна група са ". Бившите министри Костадин Ангелов, Делян Добрев, Кирил Ананиев и Деница Сачева, шефката на ПГ Десислава Атанасова, Деница Николова и водачът на Съюз на демократичните сили Румен Христов съставляват ГЕРБ на инициираната от партията среща с " Възраждане ".

Десислава Атанасова уточни, че различен значим въпрос е Законът за удължение на периода на държавния бюджет. " Решенията, които би следвало да вземем по него ще обиден всички жители, без значение гласоподаватели на коя партия са те. Не бива да чакаме, че популизмът няма да вземе връх в едни бъдещи диспути, по тази причина нашият екип е формиран от хора със сериозна експертиза ", разгласи тя при започване на срещата.

В отговор Петър Петров от " Възраждане " уточни, че винаги са се отзовавали на предложения срещи по значими въпроси, в това число и  при внасянето на вота на съмнение предходната година. " Макар и да нямаме такива изявени специалисти и експерти, с каквито разполага вашата ПГ, сме в позиция да обсъждаме и търсим консенсус по значими решения ", похвали той ГЕРБ.  И уточни, че оферти на двете партии от 47-ото Народно събрание са се отразили позитивно върху групи от обществото, които са получили помощ. Това е добра база за търсене на по-широк парламентарен политически консенсус сред повече партии, уточни той.

Правосъдна промяна, както и антикорупционно законодателство също са измежду тематиките, по които ГЕРБ желаят да се приказва. Атанасова уточни, че ГЕРБ към този момент са поддържа препоръчан от Политическа партия законопроект, както и подобен на Министерски съвет. " Имаме съществени мнения и по двата текста, само че откакто и в Пллана за възобновяване е заложена такава смяна, би трябвало да изработим правилни текстове, които не са противоконституционни и няма да затруднят работата на антикорупционната комисия ", настоя тя.

Деница Николова уточни значимостта на европейското финансиране. Немалко са стратегиите, които предходните години са изпълнявани, в този момент може да ги разтеглим през Плана за възобновяване, посочи тя.

От " Възраждане " са изрично срещу заложеното от предходното държавно управление затваряне на тецовете, което би трябвало да завърши 2038 година " Ние сме срещу тази стратегия. Прав е господин Добрев, че няма да са 40%, а повече ", посочи Петров. Той означи, че бившето държавно управление интензивно пази поетите от тях ангажиметни и дефинира като грозни подиуми вчерашните пререкания на конференцията на ГЕРБ. " Само потвърждава несъстоятелността на техните задължения, които ще са пагубни за нашата стопанска система. Не би трябвало да предаваме по този начин елементарно българските тецове, изключително откакто казвате, че има въглищен подем ", добави той. Сходни ще са позициите на двете партии за затварянето на тецовете.

Освен това " Възраждане " са заинтригувани от финансирането от Европейски Съюз. " В Народно събрание може да забележим какъв брой пари внасяме като вноска всяка година. Винаги сме упорствали за по-голямо финансиране на Европейски Съюз за българската стопанска система, както и за предоговаряне на финансовите условия - освен да даваме 2 млрд.лв. от бюджета си и да покриваме рисковете в случай че влезем в еврозоната, а и да сме получатели на финансово подопомагане от разнообразни фондове ", сподели Петров. Според Николова единствено предходната година ще се окажем като чист донор на Европейски Съюз. Вноските към Европейски Съюз, по този начин контрактувани, са надалеч под равнището, което ще получаваме като средства, успокои тя " Възраждане ". И добави, че следващата година се обрисува да сме чист бенефициент, а не донор.

Делян Добрев отвори познатата тематика за горивата и изброи към този момент познатите позиции на ГЕРБ по тематиката. Той потърси поддръжка за законопроекта на партията за отплата на потребителите, защото от импортираните 3-4 оферти по тематиката тяхното е най-пълно и съответно.

Деница Сачева пък очерта " своеобразното съревнование по наддаване " в обществената сфера и упрекна, че някои схващат сферата единствено като разпределяне на пари, а не като търсене на решения за обществото. Тя изиска експертен диалог, а не предизборни поръчки. Сачева уточни, че е нужна огромна промяна, а цялото законодателството би трябвало да се съобрази с това, както и да се окрупнят някои текстове. Сега помощи се дават по съвсем 42 разнообразни документа.

Минималната заплата за следващата година може да бъде увеличена с дребна стъпка, само че това би трябвало да стане в договаряния със обществените сътрудници, уточни тя. Служебното държавно управление било удостоверило, че ще води такива диалози тази седмица. Преди да се вършат ексепритемнти с пенсионното осигуряваме, би трябвало да има експертен спор и полтиически консенсус по какъв начин да продължи пенсионният модел у нас, настоя екссоциалната министърка. Спекулациите за тежката зима тя пресече с решението на служебния кабинет за коледни добавки за пенсионерите. Според нея краткосрочни решения могат да бъдат взимани, само че дълготрайните би трябвало да са резултат от професионален спор, а не на политически популизъм.

Костадин Ангелов пък желае по-високи заплати за медиците. Акцент за ГЕРБ обаче е профилактиката с концепция за възстановяване здравето на нацията в дълготраен проект. Обмисляме основаването на организация, която да провежда народен скрининг преди всичко при децата. Искат и 60 образователни часа годишно, отдадени на здравното обучение. Ангелов посочи, че нямат поради спомагателни часове, а такива от сегашната стратегия. 

Кирил Ананиев уточни 1,683 милиарда да е вноската ни в Европейски Съюз. А до края на годината тя ще бъда повишена с още 300 млн.лв. " С предложенията на Политическа партия дефицитът би трябвало да е 8,9%, а тези на Българска социалистическа партия - 9,4% недостиг, което е безразсъдно. В нашата стратегия сме рпедвидили да сведем недостига до финансовите знаци и европейските условия ", разяснява той обществения пакет на някогашните ръководещи. ГЕРБ са съгласни с решението на служебния кабинет да не внася нов бюджет, тъй като постоянен бюджет би трябвало да се направи от постоянно държавно управление, което да носи отговорност за осъществяването му. Този вид е най-хубав, това не затваря вратата сред нас и останалите сили да седнем и забележим кои са главните приритети, които са най-належащите и в границите на един 3-годишен интервал или в едно постоянно държавно управление да разположим тези политики и вероятно едно такова държавно управление да ги съблюдава, съобщи Ананиев.

Първи главен приоритет като се говри за правораздаване е осъществяването на уговорката за попълване квоите в Конституционен съд и Висш съдебен съвет, както и да стартира процедурата за основен иснпектор в инспектората на Висш съдебен съвет, настоя Десислава Атанасова. Тя ще приказва с останалите ръководители на групи до края на седмциата да внесат плановете за решения за попълване на квотите. ГЕРБ поддържат изработването на нов Наказателен кодекс.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР