Георги Господинов казва, че в това да подариш книга за

...
Георги Господинов казва, че в това да подариш книга за
Коментари Харесай

Еликсир, титан, диктатори и трактори. Пет идеи за книги, които да подарите за Коледа

Георги Господинов споделя, че в това да подариш книга за Коледа " има жанр, ретро. " Събрахме пет хрумвания за моден ретро подарък, който можете да сложите под елхата за някого.

През 2006 година къс текст на писателя Георги Господинов, оповестен в, приканва да подарим книга за Коледа, тъй като " без чудеса не се живее ". Така стартира самодейността " Подари книга за Коледа ", която се съживява всеки декември към този момент 17 години.

Ето нашите оферти за пет книги, издадени в България през 2023 година, които може да подарите за Коледа.
" Еликсир ", Капка Касабова
Роман

След интернационално приетите документални романи " Граница " и " Към езерото ", през 2023 година излезе и третата книга от балканската поредност на писателката от български генезис Капка Касабова. Този път действието се развива в България, по северното поречие на река Места, а главен претекст е природата.

Романът е високо оценен от интернационалната рецензия. Изданието Икономист го разказва като " деликатна прозаичност, която съчетава емпатия с проницателност ".

" Подобно на горите и клисурите, които книгата обитава, тя е ту мрачна и тайнствена, ту приказно красива. „ Екологичното “ писане нерядко споделя прекалено много, без да демонстрира задоволително, само че Касабова прозорливо оставя пейзажа и локалните хора да приказват вместо нея ", написа Файненшъл Таймс.

Касабова е родена и израснала в София, като през 1992 година емигрира с родителите си в Нова Зеландия. Днес живее в Шотландия и написа романите си на британски език. Те припомнят на пътеписи и съчетават персоналния опит с историите на локални хора, които авторката интервюира.

Изд. " Жанет 45 " ; превод от британски - Мария Змийчарова, Капка Касабова; Мека корица; Художник - Люба Халева; Цена - 28 лева.;
" Титан ", Сергей Лебедев
Разкази

Сергей Лебедев е съветски публицист, публицист и отстъпник. Той намира своите сюжети в изобилието от закононарушения на руския и постсъветския свят, написа изд. " Кръг ". Тази година на български език излезе и първият му алманах с разкази - " Титан ", оповестен през 2022 година

Сборникът е " самобитна мистичност на историческата контузия ", написа още издателството. " В сгъстените до прекаленост, съсредоточени до неспособност за преглъщане истории това минало е чудовището под леглото, призракът зад прозореца, сянката върху слънцето ".

Лебедев получава интернационално самопризнание още с първата си книга „ Предел на забравата “. Романът му „ Дебютант “, който излезе на български език през 2022 година, е номиниран за две от най-престижните европейски литературни награди – „ Ангелус “ и „ Ян Михалски ". " Дебютант " е въодушевен от случая с на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал в Англия.

Изд. " Кръг " ; превод от съветски - Денис Коробко; Мека корица; Художник - Албена Лимони; Цена - 22 лева
" Сбогом, и спри на студено ", Робърт Фрост
Поезия

Тази година излезе и първият алманах със стихотворения на български на американския стихотворец Робърт Фрост - четирикратен притежател на премията " Пулицър ".

Той е роден в Калифорния през 1874 година и има дълъг, само че сложен живот. Бил е обущар, фермер, редактор, учител. Фрост изгубва жена си и четири от шестте си деца, а тематиката за гибелта участва в доста от творбите му.

" Този пълзящ мрак е нещо, което се усеща в неговата лирика, само че в това време се усеща и волята за опълчване... стремежът към удържане на обичта към живота ", споделя преводачката Зорница Христова пред.

По нейни думи Фрост може да бъде доста наличен и по едно и също време с това да предлага " неподозирани дълбочини на читателя, който има нюх, с цел да види нюансите в думите, в облиците, да види фината драматургия на неговите стихотворения ",

Изд. " Жанет 45 ", Превод от британски - Зорница Христова; Твърда корица; Художник на корицата и илюстратор - Люба Халева; Цена - 29,99 лева
" Ние и другите ", Цветан Тодоров
Философия

„ Ние и другите “ на българо-френския мъдрец и литературовед Цветан Тодоров е първата книга, в която той намерено осъжда комунистическия режим в България. Тя е оповестена за пръв път на френски език през 1989 година, като е писана години по-рано.

Тодоров е роден в България през 1939 година и емигрира във Франция през 1963 година В " Ние и другите " той изследва метода, по който френските мислители от 16 в. до през днешния ден възприемат другите нации.

" Изследването на Тодоров не е изгубило нищо от своята новост. То ни отваря очите за себе си, за непознатите нации и за вероятното ни общуване с тях. От тази мъдрост могат с цел да поучат всички – и политици, и най-обикновените хора “, написа проф. Стоян Атанасов , редактор и преводач на доста от книгите на Тодоров.

Изд. " Изток-Запад " ; Превод от френски - Весела Генова; Мека корица; Цена - 29 лева
" Диктатори, трактори и други завършения ",
Димитър Кенаров

Публицистика

Българският публицист Димитър Кенаров обикаля Източна Европа в продължение на години, с цел да събере в публицистичните си текстове огромните исторически събития и историите на дребния човек.

Негови текстове са оповестени в редица реномирани интернационалните издания, измежду които Ескуайър, Форин полиси, Бостън ревю и други. Тази година доста от тях бяха оповестени в книгата " Диктатори, трактори и други завършения " от ИК " Жанет 45 ".

" Публикувани в едни от най-престижните англоезични списания, тези текстове в този момент са значим пробив тук в полето на литературната публицистика. Книга, която демонстрира по какъв начин се събира персонално и политическо в пресечната точка на индивида от периферията – индивида от влака, от мините, от войните, някогашни и сегашни. Силна и безусловно навременна книга ", написа Георги Господинов .

Кенаров е роден е през 1981 година в София, където приключва Американския лицей. Следвал е в Мидълбъри колидж (САЩ) и в Калифорнийския университет в Бъркли. Пише и лирика на български език, като редактор на двете му стихосбирки е точно Господинов.

През 2020 година Кенаров от служители на реда по време на антиправителствените митинги в София, след което сподели белези от удари и ритници по лицето и тялото си. Той, че върху него е употребена несъразмерна мощ от служителите на реда. Държавното обвиняване няколко пъти да стартира следствие.

Изд. " Жанет 45 ", Мека корица; Цена - 25 лева.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР