Генерал, свързан с трагичния инцидент, при който загина военния пилот

...
Генерал, свързан с трагичния инцидент, при който загина военния пилот
Коментари Харесай

Генерал, сочен за виновен за смъртта на пилота Валентин Терзиев получи назначение да разследва авиокатастрофи

Генерал, обвързван с трагичния случай, при който почина военния водач подп. Валентин Терзиев, а самолетът му МИГ-29 се разруши във водите на Черно мре е бил назначен в отдел “Разследване на авиационни катастрофи и произшествия с военни въздухоплавателни средства в управлението на работа “Военна полиция ”, към Министерство на защитата. Става въпрос за о.р. бригаден военачалник Петьо Мирчев, който от близо два месеца има сан на държавен чиновник и специалист във значимия отдел, който според член 2, алинея 2, т.7 от Закона за военната полиция, дава отговор за “разследване на авиационни катастрофи и произшествия с военни въздухоплавателни средства ”. Това научи Faktor.bg от свои източници в МО. Ген.

Мирчев бе посочен непосредствено от брачната половинка на водача Терзиев - Димитрина Попова като отговорен за злополуката, дружно с командващия Военновъздушни сили ген. Димитър Петров и командира на Авиобаза „ Граф Игнатиево “ ген. Николай Русев. По това време Мирчев е бил. зам.-началника на учението при което стана трагичния случай. Въпреки подозренията на Димитрина Попова от нито един от тримата генерали не бе потърсена нито административна, нито наказателна отговорност. Парадоксалното и скандалното в тази ситуация е, че лице обвързвано с тежка авиокатастрофа става специалист в отдела, който би трябвало да проверява сходни произшествия, споделят осведомени с работата във „ Военна полиция “. Освен това в МО се разяснява, че назначението на Мирчев за държавен чиновник е станало

в нарушаване – без конкурс,

по времето на министър Тодор Тагарев. Това е удостоверение за безпринципни политики, занемаряване на законите и моралните правила, изясняват източници от военната авиация.

За трагичния случай бяха формирани досъдебни производства и упрекнати за причиняване на гибел поради небрежност две лица от Военновъздушни сили. През есента на предходната година обаче прокуратурата смъкна обвиняванията и приключи следствието против полк. Методи Орлов, зам.-командир на летателната подготовка на Авиобаза „ Граф Игнатиево “ и началник на образователните стрелби през юни 2021 година и зам.-шефа на щаба на Военновъздушни сили полк. Юрий Луканов.
Това даде мотив на военния министър Тодор Тагарев да разгласи в собствен отчет, че заради изтекла отминалост към този момент е невероятно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за гибелта на водача и за загубата на самолета.

Действията на Софийска военна прокуратура и думите на Тагарев бяха опровергани през март тази година - Военно-апелативният съд анулира прекратяването на следствието за гибелта на водача майор Валентин Терзиев и върна случая за ново следствие.

В армейските среди се разяснява, че отговорността за нещастието е замазана, а виновниците прикрити и даже наградени. С нарочна декларация в Народното събрание през август 2021 година бе изтъкнато, че поради замитането на случая с разрушилия се боен аероплан полк. Ивайло Сотиров получава от президента Радев генералско звание и покачване – началник на „ Военна полиция “. Сега различен обвързван с нещастието получава значимо предопределение, без конкурс.

Припомняме, че водачът Терзиев почина в нощта против 9 юни 2021 година в морето край Шабла по време на нощно обучение.
Тогава изтребителят му МиГ-29 се разруши в морето, откакто поразил пусната цел, която обаче е била прекомерно ниско.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР