Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония

...
Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония
Коментари Харесай

Мицотакис: Гърция оттегля подкрепата за РСМ в ЕС, ако не спазва Преспанския договор

Гърция ще отдръпна поддръжката си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз, в случай че Скопие не съблюдава Преспанския контракт, съобщи гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис.

Правителството в Скопие да съблюдава прецизно Преспанското съглашение и да употребява единствено името Република Северна Македония, съобщи през днешния ден изрично гръцкият министър председател в изявление пред държавната телевизия ЕРТ. Той обърна особено внимание на клаузата, че това име е наложително да се употребява както вътре в страната, по този начин и в чужбина.

При нарушение и неуважение на Преспанския контракт страната ще сътвори проблем освен сред Скопие и Атина, само че и с управлението на Европейския съюз, акцентира Мицотакис.

 

Мицотакис насочи през днешния ден строго предизвестие към новото управление на държавното управление на Северна Македония по отношение на спазването на Преспанското съглашение и името на страната.

„ Става въпрос за изказване на определен министър-председател. Ще изчакаме формалната позиция на държавното управление на Северна Македония, само че първото доказателство е извънредно отрицателно. В основата на Преспанското съглашение е концепцията за единно име - това, което назоваваме ерга омнес - името Северна Македония би трябвало да важи за всички, т.е. да се употребява както в чужбина, по този начин и в страната “, акцентира Мицотакис в изявление за публичната телевизия ЕРТ.

„ Позволете ми да ви напомня, че не гласувахме за Преспанското съглашение, защото изразихме съществени запаси по отношение на обстоятелството, че това съглашение планува македонска етническа принадлежност и македонски език. Това беше главната причина. Но по отношение на името постоянно е имало изясненост и желая още веднъж да насочва предизвестие към новото държавно управление да промени линията си от този миг, да съблюдава тази съществена наредба от Преспанското съглашение, да употребява единствено името Северна Македония във и отвън страната, когато става въпрос за нашата северна съседка. В противоположен случай е несъмнено, че ще провокират проблеми освен в връзките на Гърция със Северна Македония, само че и в връзките на Европа със Северна Македония “, акцентира гръцкият министър председател.

Той добави: " Искам да покажа, че вследствие на намесата на гръцкото държавно управление в границите на няколко часа (лично аз осведомих управлението на Европейския съюз за изказванията на президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова), имаше неоправдателни изказвания както от ръководителя на Европейската комисия и ръководителя на Съвета на Европейски Съюз, по този начин и от Съединени американски щати “.

„ Така че имам вяра, че върху управлението на Северна Македония ще бъде извършен безспорен напън, с цел да се избегне сериозен крах “, уточни Мицотакис.

В друго изказване пред медиите през вчерашния ден гръцкият министър председател изрази позиция, че Северна Македония няма да стане член на Евросъюза при неспазване на интернационалните контракти.

Правителството на консерваторите отхвърля да внесе за одобрение в Народното събрание значими двустранни контракти, до момента в който не получи разбиране, че договорът от Преспа се съблюдава. Така Мицотакис отговори на опозиционната СИРИЗА, която упорства незабавно да се ратифицират всички съглашения със Скопие.

 

Източник БНР, Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР