Галя Георгиева Мария Куртева, дъщеря на изявения представител на мнозинството

...
Галя Георгиева Мария Куртева, дъщеря на изявения представител на мнозинството
Коментари Харесай

Дъщерята на Галя Георгиева от ВСС кандидатства за съдебен помощник във ВАС


Галя Георгиева

Мария Куртева, щерка на изявения представител на болшинството във Висшия правосъден съвет (ВСС) Галя Георгиева, е измежду 33-имата позволени претенденти в състезанието за правосъден асистент, разгласен от Върховния административен съд (ВАС), демонстрира информация в уеб страницата на съда.

Изпитът ще се организира на 20 септември в Националния институт на правораздаването, малко повече от месец преди приключването на мандата на ръководителя на Върховен административен съд Георги Колев.

Както е известно, Висш съдебен съвет избра в понеделник с болшинство от 20 гласа за негов правоприемник ръководителя на Второ поделение в съда Георги Чолаков. Една от тематиките, коментирани по време на чуването му, бяха точно така наречен роднински назначения във Върховен административен съд.

Признавайки, че по принцип има проблем с някои правосъдни помощници, Чолаков разгласи също, че измежду тях има и такива, които са в близки фамилни връзки, както с висши съдии, по този начин и с други магистрати. Той даже се разгласи за възбрана на практиката с роднинските назначения на поста правосъден асистент.

" Има сътрудници, които не са удовлетворени от работата на техните правосъдни помощници. В момента те се атестират от ръководителя на отделението и от ръководителя на правосъдния състав, към който работят. Не се желае мнението на другите двама съдии от състава. Трябва да се взема в детайли и стимулирано мнение и от тримата съдии и, в случай че двама декларират, че има проблем, тогава с този правосъден асистент би трябвало да се работи. Затова предложих да има съдии наставници ", разяснява още тематиката Чолаков в понеделник пред Висш съдебен съвет.

Мария Куртева нямаше триумф в конкурс за окръжни съдии през 2016 година

Дъщерята на Галя Георгиева за последно кандидатства в конкурс за 18 места за младши съдии в Благоевград, Бургас, Варна, Пловдив, Хасково и София през 2016 година Въпреки че получава положителни оценки – 4.63 на устния и 5.65 на писмения изпит, Мария Куртева е класирана едвам на 71-о място измежду претендентите.

Любопитна детайлност е, че в същия конкурс взе участие и дъщерята на различен неприкрит представител на болшинството във Висш съдебен съвет – Ясен Тодоров. Теодора Тодорова обаче е класирана 15 места след дъщерята на Георгиева, само че тя завоюва конкурс за младши прокурор и сега работи като обвинител в Сандански.

Дъщерята на някогашна депутатка от Българска социалистическа партия и номинирана за Висш съдебен съвет оказва помощ на Чолаков

Въпреки демонстрираната от него решителност да приключи роднинските назначения на правосъдни помощници, откакто оглави Върховния административен съд, в това време Чолаков употребява услугите точно на щерка на висш арбитър, научи Mediapool.

Към неговия правосъден състав е зачислена дъщерята на Диана Хитова от Върховния касационен съд (ВКС) и починалия областен прокурор на Сливен Пейчо Хитов – Анастасия. Диана Хитова е една от шестте номинации на Българска социалистическа партия за членове на Висш съдебен съвет от политическата квота. Тя бе и народен представител от левицата в 40-ото Народно заседание.

Случайно или не, сходно на семейство Хитови, новоизбраният ръководител на Върховен административен съд Георги Чолаков също е от Сливен. Неговите роднински връзки станаха тематика на разискване на чуването му в понеделник.

Повод за това бе обява на уеб страницата " Биволъ ", че Чолаков не си е направил отказ по дело на някогашния началник на полицията в Сливен Чавдар Божурски против уволнението му от Министерство на вътрешните работи, макар че братът на съдията Петков също е бил чиновник на реда в града.

Отговорът на висшия арбитър по този въпрос бе, че по време на разглеждането на делото брат му към този момент не е работел в Министерство на вътрешните работи, а даже до момента в който бил там, е служел в районното звено на ГДБОП, което не е подчинено на Областната дирекция на полицията в Сливен.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР