Г-н Василев, инфлацията е доминираща тема в момента, а по

...
Г-н Василев, инфлацията е доминираща тема в момента, а по
Коментари Харесай

Ако няма съдебна реформа, ще въртим на място като хамстери

Г-н Василев, инфлацията е преобладаваща тематика сега, а по нея чуваме разнообразни и даже взаимно отричащи се решения. Проф. Гарабед Минасян счита, че тя не е рекордна и би трябвало да се бори с вложения в изискванията за правене на бизнес, а не със дотации. Вашият сътрудник Любомир Дацов предлага нещо по-ексцентрично – понижаване на акцизите върху горивата и увеличение на акцизите върху цигарите. Каква е антиинфлационната идея на „ Продължаваме промяната “?

- Причините за инфлацията в България са две. Първата е вносът – защото левът е вързан за еврото, ние внасяме инфлация – знаем, че ЕЦБ напечата значително евра. Тази инфлация е сред 2 и 4 %. По-притеснителен е другият инфлационен напън и той се дължи на обстоятелството, че структурата на нашата енергетика се крепи съвсем напълно на импорт на  газ и нефт, и квоти върху въглеродните излъчвания. В резултат имаме доста повишаване на цената на електрическата енергия. Затова належаща е преориентацията на енергийната система, понижаване вноса и потреблението на различни източници като азерския газ. Същевременно би трябвало да работим и с Европейски Съюз за нормализиране на цените на въглеродните излъчвания. Що се отнася до акцизите на горивата, те сега са най-ниските в Европа и измененията там няма да понижат изключително инфлационния напън. Видяхме, че този метод не сработи с намаляването на Данък добавена стойност в ресторантьорския бранш – цените си останаха високи. 

В същата посока на разсъждения, някои специалисти считат, че не трябва да бързаме прекалено с внасянето на Плана за възобновяване и резистентност, тъй като това ще ни вкара в още по-жесток зелен график?

- За страдание в зеления график сме влезнали още предходната година - с подписването на съглашението за понижаване на въглеродните излъчвания с 55 %. Оттук насетне Планът за възобновяване е по-скоро осъществяване на към този момент стихотворец ангажимент. Истината е, че даже да обещаем затваряне на Маришкия басейн през 2100 година, решението отново би трябвало да пристигна от икономическата действителност. Ако цената на квотите стигне 100 евро, Маришкият басейн няма по какъв начин да създава. Затова предоговарянето би трябвало да стане в посока наличност на въглеродни квоти на пазара, цена и отмереност на прехода. Ако цената на квотите падне на 30 евро, „ Мариците “ биха станали конкурентни.

Анализите сочат, че прекосяването на газ също е краткотрайно решение за въглищните ТЕЦ-ове.

- Аз съм мощно срещу това решение. След 10 година то ще ни сложи в същата обстановка, само че към този момент ще сме вложили 1.5 милиарда, които за толкоз къс интервал не можем да си върнем. По-скоро би трябвало да се намерения за технологии, които " преработват " въглеродния диоксид в торове. Може да се намерения за прекосяването на част от ТЕЦ-овете на биогорива. А за какво не и за размисъл на тематика " Доколко е оправдано завода за отпадъци да е в центъра на София, а не в региона на " Маришкия басейн ", да вземем за пример? "

Кои са главните стълбове в икономическата теория на „ Продължаваме промяната “?

- Започваме от най-важното - налозите да не се пипат, а да се събират! Също по този начин да се спрат течовете в стопанската система и терорът над бизнеса. Просто е, в случай че бизнесът няма сигурност, че направеното си остава за него и служащите, хората няма да работят. Оттам нататък би трябвало да се случат няколко неща. Българската енергетика да остане българска, без зависимости от вносни енергоизточници.

При това състояние нуклеарната енергетика ли е основна опция, въпреки че и тя е обвързвана с външни зависимости?

- Да, само че освен. Има и хидроенергетика. Оказа се, че в последните 5 години сме получили от румънска страна няколко запитвания за Водноелектрическа централа на Дунав при Търну Мъгуреле. Останали са без отговор. Съществуват положителни благоприятни условия и за геотермална сила, стартира и разширението на ПАВЕЦ “Чаира “.

Говори се, че ПАВЕЦ “Чаира “ съзнателно е бил безстопанствен, с цел да се защитят избрани енергийни ползи в България и отвън нея?

- ДАНС към този момент са влезнали, те ще се произнесат. Но истината е, че три от четирите турбини на „ Чаира “ не работят. Ако се вкарат в деяние, те биха ни дали спомагателни 840 мегавата индустриална мощ, при едно от най-евтините производства в страната. Голям проблем е и разпределението на дотациите в земеделието, което оставя зеленчукопроизводството, овощарството и отглеждането на животни без сериозна поддръжка. В Нидерландия логистиката в земеделието е решена по първокачествен метод и пътят на един домат от палетата на производителя до магазина в Ню Йорк или Шанхай е решен съвършено от изкупвачите, без да има безчет прекупвачи. Това е видът инфраструктура, която ражда огромна добавена стойност.

Има разнообразни калкулации за миграцията на българските капитали зад граница, само че даже и при най-скромните, става дума за десетки милиони евро. Състоянието на правосъдната система е главната запушалка в системата, само че не е единствено тя. Как ще решавате този проблем?

- Защо този капитал изтича? Търси сигурност. Всички гледахме сагата с „ Осемте джуджета “ – по какъв начин се влиза и се открадва една компания. При абсурда с „ гнилите ябълки “ в правосъдната система имаше опит за заграбване през съда на френска компания. Няма по какъв начин хората да държат и влагат парите си в България, при съществуването на такива проблеми.

Към служебния кабинет имаше рецензии, че не е почнал да " разрива " енергетиката, превоза, земеделието. Как се готвите да демонтирате този модел?

- Началото минава през лични промени, тъй като овладените структури би трябвало да спрат да работят като бухалки. Истината е, че огромна част от администрацията не взе участие в корупционните практики. Тя може да знае и да ги следи в профил, само че е не директно ангажирана с тях. Схемата не е чак толкоз комплицирана: малцина доверени  лица са сложени на основни позиции и корупционните практики си вървят. Ако тези малцина хора бъдат сменени...

В ББР, да вземем за пример, бяха заменени единствено шестима души - надзорния съвет и директорския ръб - и корупционните практики внезапно стопираха. Въпросът е, че с цел да стане това стабилно във времето, би трябвало да се случат няколко нещо. За да схвана какви " ин хаус " публични поръчки са направени от държавните предприятия, на мен ми отидоха 45 дни. Тази информация я няма на никое място или, в случай че я има, тя е разпокъсана и непълна. Всичко би трябвало да е систематизирано, обществено и елементарно налично. За да може да открием една информация не след година и половина, а незабавно - за две-три минути.

Второто нещо, което би трябвало да се случи - на чисто институционално равнище. Какво направихме ние? Открихме нарушаванията, направихме инспекциите, описахме нарушаванията като по учебник - кой, по кое време и какво е нарушил, по какъв начин е прикрил нарушаването си и така нататък Събрахме цялата информация и през юли я изпратихме в прокуратурата. Сега сме октомври - няма повдигнати обвинявания...

Гражданите и не чакат нещо да се случи...  

- Да, но ме питате по какъв начин това може да бъде преодоляно. Ако има повдигнати обвинявания, в случай че тези хора бъдат наказани и отидат в пандиза, по-късно, в случай че на някой различен му се заповяда „ Направи го по този начин, тъй като аз ти споделям! “, индивидът ще се замисли. Комисията по хазарта. Скандалът избухна преди към две години. А по мое време излезе отчет на АДФИ, а констатациите в него бяха, че вредите са нанесени не от безучастие, а от умишлени дейности.

И то законодателни дейности, тъй като тъкмо Народното събрание е отворил вратата толкоз необятно.

- Да, само че по-късно комисията напълно съзнателно прави специфични тълкувания, които водят до нанасянето на нови вреди. Единственото, което аз съм чул да се е случило на тези членове на комисията е, че са уволнени и към този момент не са на държавна заплата. Е, и закриването на комисията, несъмнено...

Много тежко наказване...

- Да, в случай че за 700 милиона наказването е да уволним някого, няма по какъв начин този вид държание да бъде лимитирано или спряно.

Е, както споделяше някогашният министър председател „ Мазнинки има доста “...

- Ами... Наистина имат мазнинки, само че, в случай че по едно и също време със запушването на дупките в хазната, върви промяна в прокуратурата и правораздаването, дали тези хора ще имат опция още веднъж да ги „ влагат “ в корупционни практики? Така че сега, когато  ДАНС, Икономическа полиция, Национална агенция за приходите, прокуратурата и съда стартират да си правят работата, нещата в действителност ще стартират да се трансформират. И то ще стартират да се трансформират институционално, а не на база лични кадрови промени.

Ами в случай че правосъдната промяна се забави прекомерно дълго, което по никакъв начин не е изключено?

-  Ако правосъдната промяна се забави прекомерно дълго, ще си въртим колелото като хамстери - на място. В смисъл подобен, че посредством лични и структурни промени, посредством осветляване и работа по нов метод, могат да се овладеят част от проблемите и да се понижат течовете от хазната. За да станат тези триумфи устойчива политика обаче би трябвало да се случи и правосъдната промяна.

Ето виждаме какво става и по Закона Магнитски, и към Досиетата „ Пандора “... В последна сметка от това нищо не следва, тъй като посочените лица споделят „ Нищо от това не е правилно, няма такова нещо! “, а парите от дълго време са превъртени или складирани на несъмнено. 

- Като споделят за Закона Магнитски, че няма такова нещо би трябвало да знаят че, това на процедура е една доста тежка мярка.  

Колко да е тежка, откакто Пеевски авансово е схванал какво ще му се случи, събрал е всичките си пари откъдето би трябвало и ги е прибрал на несъмнено място. Или най-малко по този начин се приказва...

- Може би парите в България са недосегаеми, само че Законът Магнитски работи в международен мащаб. Неслучайно се води толкоз сериозна борба - да се потвърди, че Законът Магнитски е нещо доста неприятно, а господин Пеевски е почтен и американската страна не знае какво прави. Според мен тази борба се води освен в името на господин Пеевски...

Разбира се, допряно е сърцето на модела!

- От тази позиция, слагането на един човек в Списъка „ Магнитски “ безусловно блокира неговите активи, сметки, парцели и всичко останало. Всички, които оказват материална и нематериална помощ на този човек, също попадат под ударите на закона.

Добре, да поговорим малко и за политика. Има ли вид, при който да съжалите, че не направихте общи листи с „ Демократична България “ и „ Изправи се БГ! Ние идваме! “?

- Не мисля.

Защо, откакто анализатори настояват, че такова обединяване ви изстрелва в орбита като първа политическа мощ?

- Честно да ви кажа, аз нямам доверие на този разбор по една елементарна причина. Според мен има хора, които биха дали своят вот за „ Демократична България “ и господин Лозан Панов като кандидат-президент, само че не биха дали своят вот за госпожа Мая Манолова и господин Румен Радев. Има хора, които биха дали своят вот за „ Продължаваме промяната “ и господин Румен Радев, само че не биха дали своят вот за „ Демократична България “ и господин Панов.   

Говоря за по-широк формат за смяна. Без да се влиза в тези вътрешни исблъсъци ляво, дясно и по този начин нататък. Не би ли бил този формат най-успешен на този стадий?

- Такъв етикет е доста значим за ръководството на страната, само че жителите би трябвало да имат избор. Аз мисля, че всички тези обединения, за които говорихме, имат вяра, че базисното нещо - прекъсването на течовете и правосъдната промяна - наложително би трябвало да се случи. Въпросът е оттова нататък какво вършим? Дали тръгваме към понижаване на налозите (дясна политика) и прекъсване на всевъзможни нараствания на пенсиите и минаване към нулеви дефицити (съвсем дясна политика), дали  отиваме напълно вляво и взимаме безумни заеми, с цел да увеличим пенсиите, заплатите, обществените помощи или пък избираме някакъв уравновесен вид... Различни са възгледите, разнообразни са и желанията на гласоподавателите. 

Аз персонално считам, че господин Лозан Панов е страховит експерт и би бил страховит основен прокурор. За главнокомандващ обаче избирам господин Радев и по тази причина ще гласоподавам за него. Има доста хора, които биха създали друг избор и в случай че ние се опитаме да ги вкараме изкуствено в една обща групировка, по-скоро ще ги отблъснем. Хората би трябвало сами да изберат по какъв начин да гласоподават, пък след това тези обединения би трябвало да решат по какъв начин да ръководят. 

При това състояние, „ Продължаваме промяната “ към кое европейско политическо семейство ще се причисли?

- Все още не знаем.

А към кое бихте желали да се присъедините? С кого бихте преговаряли?

- Бихме говорили с всички европейски политически фамилии. Причината е една и тя е доста елементарна. Това, което ние имаме вяра, че би трябвало да се случи на европейско равнище е зелената договорка. Тя обаче би трябвало да бъде ребалансирана по този начин, че да не убие европейската стопанска система, а да я направи конкурентноспособна на Китай и Съединени американски щати. 

От една страна би трябвало да се ускори европейската прокуратура и изобщо - регулаторните органи, а от друга - европейските регулации би трябвало да бъдат понижени, тъй като в някои браншове те са прекомерно ограничаващи.  И още два съществени казуса има  за решение пред Европа - мигрантската рецесия и енергийната взаимозависимост.

За оправянето с първия проблем би трябвало да бъде употребена канадската точкова система - който покрива наложителните условия, желае да работи и има желание да се интегрира - добре пристигнал е да работи и да се развива. Въпросът с енергийната взаимозависимост на Европейския съюз също може и би трябвало да бъде решен прагматично.

И кое политическо европейско семейство дава отговор на всички ваши условия?

- Май никое. И по тази причина желаеме да беседваме с всички. Идеологическото клатушкане в едната или другата посока ще ограничи свободата ни да вземаме прагматични решения, които биха работили в интерес на българските и европейските жители.

Отиваме към последния въпрос: основната дума при вас е честност. Само че има едно брилянтно съчинение на Христо Смирненски - „ Приказка за стълбата “. Смятате ли, че сте ваксинирани против изкушенията на властта?  

- Българските жители видяха какво успяхме да реализираме с Кирил Петков за четири месеца в служебното държавно управление. Мисля, че схващат и до каква степен сме подготвени да стигнем, в случай че ни гласоподават доверие. Хората, които влизат в листите ни също са с доста положителни кариери и също са потвърдили себе си отвън политиката. Те нямат нищо общо с обичайното кариерно развиване по партийна линия и в този смисъл не са изкушени от благините на държавното ръководство. Ще обясня още по-просто. Нито аз, нито Кирил можем да кажем на някого „ Направи това или това, тъй като по този начин съм решил! “, защото индивидът просто ще каже „ Аз бях дотук “ и ще се върне към практиката си на добър доктор, стоматолог или строител. И второто нещо е, че никой от нас не скъсал връзката си с действителния свят и най-малко към този момент няма заплаха да я скъса.

Разговора води: Емил Янев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР