Г-н Хейвънс, разкажете за пътя си до Глобалната инициатива на

...
Г-н Хейвънс, разкажете за пътя си до Глобалната инициатива на
Коментари Харесай

От професионален актьор до AI мисионер: Джон K. Хейвънс ще е лектор на AI N’ CYBER

Г-н Хейвънс, разкажете за пътя си до Глобалната самодейност на IEEE за етични съображения в региона на изкуствения разсъдък?
Ходих в лицей с идеята да стана министър, само че след това взех решение, че моята „ сцена “ е актьорската професия, откакто преподавател ме посъветва да последвам пристрастеността си. След 15 години работа в Ню Йорк като професионален артист започнах да се занимавам с подкастинг като метод да съчетая ползите си към актьорството и бизнеса. Това ме води до работа за бизнес развиването на компания за подкастинг, а по-късно до работа в областта на връзките с обществеността, където станах вицепрезидент по обществените медии на световна PR компания и научих доста за бизнеса. Когато напуснах тази работа, няколко години управлявах своя лична организация с нестопанска цел, наречена The Happathon Project, а също по този начин написах три книги и работих като публицист за The Guardian, Mashable и други издания. IEEE ме предложения да приказвам на SXSW, а по-късно им предложих да създадем етичен кодекс за изкуствения разсъдък.
Каква е задачата и ролята на IEEE в създаването на етични стандарти в региона на AI?
През 2015 година IEEE стана една от първите международни организации от този тип, която сътвори документ, наименуван “Ethically Aligned Design ”. Това събра (след три чернови) над 700 световни специалисти, с цел да основат документ, който по-късно въодушеви серията стандарти IEEE 7000, първата по рода си за IEEE SA („ първата “, защото публично съчетава социално-технически въпроси).
Кои са най-големите провокации, свързани с изкуствения разсъдък през днешния ден?
Има доста такива. Първото е, че на хората е внушено, че не могат да имат достъп до персоналните си данни, да имат преносимост и някакво възприятие за благосъстоятелност върху тях. Но ние получаваме достъп до медицинските си досиета, а също по този начин сме наясно със известията, които изпращаме в обществените мрежи. Обобщаването на тези данни в електронен/цифров формат може да бъде направено, както прави IEEE с разнообразни стандарти за персонални данни.

Получаването на достъп до тези данни значи, че можем да имаме „ алгоритмични сътрудници за персонални данни “, които могат да действат като прокурист на нашите желания за данни на алгоритмично равнище, в цифрови, виртуални и метасфери.
В този подтекст – какви стъпки би трябвало да предприемем, с цел да изградим едно по-устойчиво общество на бъдещето?
Трябва да признаем, че фокусирането единствено върху експоненциалния напредък на AI и технологиите, които построяваме, значи, че не даваме приоритет на екологичния подем и човешкото благоденствие, което би трябвало да създадем, с цел да поддържаме планета, която може да устоя 8 милиарда души в здраве и наслада. Ето за какво създадохме стандарта IEEE 7010-2020 и новия ни план Planet Positive 2030, като първият ни огромен документ се назовава „ Силна резистентност посредством планиране “.
Какво ще наподобява промишлеността на изкуствения разсъдък през идващите 5 години?
Надявам се, че ще се съсредоточим повече върху даването на достъп на хората до техните данни и върху грижата за планетата. В противоположен случай приоритизирането на продуктивността, скоростта и успеваемостта ще значи, че не обръщаме задоволително внимание на планетата и на онази страна от човешката ни същина, която има страсти, полезности и религия.
Докъде се простират изгодите от изкуствения разсъдък за обществото и по кое време тези технологии стартират да оказват отрицателно въздействие?
Има безчет изгоди от AI за обществото, само че не и там, където нямаме достъп първо до личните си данни и не сме насърчавани и не ни се дава време да почитаме човешката си страна (емоции, религия, съзнание). Като общество даваме приоритет на неща, които няма да запазят планетата в сигурност за 8 милиарда души за повече от 10 – 20 години в най-хубавия случай.
На 26 октомври ще участвате в конференцията AI N` CYBER CONFERENCE 2023. С какво сходни интернационалните конгреси са значими?
Една от най-големите изгоди от приемането на противоположна връзка за “Ethically Aligned Design ” бе, че доста хора ни споделиха, че първото издание на документа е прекомерно западно / единствено западно. Затова добавихме глава за незападните етични обичаи и подобрихме документа с към 1000%. Никой AI не може да бъде „ виновен “, в случай че не употребява полезности и идеали от всички райони на света, където е допустимо.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР