Г-н Бакалов, какъв е вашият зелен портфейл и как му

...
Г-н Бакалов, какъв е вашият зелен портфейл и как му
Коментари Харесай

Три продукта очертават зелената политика на ПИБ

Г-н Бакалов, какъв е вашият зелен портфейл и по какъв начин му се отразява политиката на Европа във връзка с това да не се кредитират някои браншове?

- Това е тематика, която непрекъснато търпи развиване – в една или друга посока. Но като цяло посоката е ясна - карбоновата индиферентност и преобладаващата сила от възобновими енергоизточници е посока, която Европа от дълго време е избрала. И ние я следваме. Затова ние сме основали три продукта - единият е обвързван с придобиване на средства за транспортни уреди, които са на зелена сила.

Вторият е за произвеждане на електрическа енергия за лични потребности и третият артикул е за произвеждане на електрическа енергия, в това число за препродажба. Единият е зелен превоз, другият е зелена сила – свободен пазар, и третият е зелена сила - лично ползване.

Към тези артикули има интерес – главно от бизнеса. Те му помагат  да се нарежда добре, поради това, което им следва. Отделно ние самите като компания сме доста ангажирани с този развой - самото ни пренасяне в тази постройка, която е сертифицирана - priem excellent – това демонстрира нашето отношение и към този аспект на нашия живот, обвързван с терзанията ни за климатичните промени. Много следва в тази посока. Ние имаме доста планове и може би ще имаме опция в  последващо изявление да разкажем и за тях.

По отношение цените на банката на борсата? Тази година са доста " разчувствани " – стигнаха до три лв..

- В интерес на истината цената фактически падна от близо 3 лв. на малко под 2 лв.. В момента отново пораства нагоре. Аз виждам, че това се отнася за целия sofix, от който ние сме част. Той падна с 20% от началото на годината, в случай че не се неистина. Нашата борса е дребна – това ние сме го разказвали доста пъти. Нашата борса е дребна - ние сме огромен състезател на дребна борса, само че това значи и огромен състезател на дребна борса с дребен фрий-флоут* – т.е. нашите акции не се търгуват всичките на борсата и там е една дребна част – 11 % и нещо.

Така че тъкмо тези детайли обуславят това, че с дребни придвижвания се вършат огромни разлики в курса. Винаги съм го казвал и отново ще го кажа - ние присъстваме на борсата само, с цел да сме транспарантни и с цел да следваме най-хубавите практики в корпоративното ръководство.

Най-добрата процедура в корпоративното ръководство е това да се качиш на борсата, да си представяш  докладите непрекъснато, да спазваш всички условия за обществена компания, които ние съблюдаваме. И ние  го вършим и то  по най-хубавия метод.

Това ни дава опция да организираме срещи с миноритарните акционери почти четири пъти в годината, на тримесечие. На тези срещи те имат опция да задават своите въпроси, както и да дават оферти. Всички оферти се взимат поради. Имаме тази интеракция с пазара - фактически това не е Варшавската борса. Борсовият оборот е незабележим. И в случай че ме питате каква е повода да бъде такава цената, тъй като нашата балансова стойност е 9 лв. на акция и вие виждате каква е разликата. Но отговорът на въпроса: Защо ползата е по-слаб, е, че нашата борса е дребна, неликвидна, пазарните участници също са доста дребен брой и заради тази причина тя не съставлява интерес и заради тази причина държи цената толкоз ниска.

 

_________
* Това са акциите на обещано сдружение, които се търгуват обществено на фондовата борса.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР