Фугу е японски деликатес, приготвен от нарязана на парченца риба

...
Фугу е японски деликатес, приготвен от нарязана на парченца риба
Коментари Харесай

Фугу: Прословутото японско рибно ястие, което може да ви убие

Фугу е японски деликатес, подготвен от нарязана на късчета риба от семейство Tetraodontidae – т.е., тези риби, които се надуват и имат бодли.

Колкото и нормално ядене да ни се коства – ние въпреки всичко сме авантюристи, какво е за нас някаква си пържена риба там – то в действителност е много рисково и може да се окаже даже смъртоносно единствено с едно неправилно превъртане на ножа.

Фугу се подготвя от нарязана на части риба, поднесена в жанр сашими. Готвачите постоянно подреждат фино нарязаното месо във формата на цвете.

Могат да се употребяват разнообразни типове рибки от фамилията, само че Takifugu rubripes, известна още като тигрова рибка, е най-търсената – и най-отровната. Историята на консумирането на това ястие в Япония датира отпреди повече от 4000 години. Тогава обаче фугу най-вероятно се е яло по-скоро по нужда, в сравнение с поради някакви фешън трендове.

Макар че месото е изцяло годно за консумация и безвредно, доста елементи на рибата – като очите, кръвта, черния дроб, яйчниците и червата – съдържат тетродотоксин (ТТХ), който е „ една от най-силните невротоксични токсини, открити в природата “.

ТТХ се прави оценка като 1200 пъти по-токсичен от цианида и единствено 2 мг могат да бъдат задоволителни, с цел да убият човек. Той нападна организма, като пречи на предаването на сигналите от нервите към мускулите посредством блокиране на натриевите канали, което води до парализа.

За да подготвят ястието, готвачите би трябвало да бъдат извънредно деликатни да не нарежат инцидентно места, където TTX участва във високи концентрации. В противоположен случай месото може да бъде инфектирано – и да стане смъртоносно отровно.

 Tetraodon mbu - Kew 1

Takifugu rubripes

В един епизод на „ Семейство Симпсън “ Хоумър си поръчва ястието в суши ресторант и, несъмнено, се взема решение, че е консумирал отровата, вследствие на което докторите му дават 24 часа живот.

Както постоянно, „ Семейство Симпсън “ не е сбъркало доста, въпреки че 24 часа може да се окажат много великодушен период – признаците на токсичност могат да се появят в границите на 10 минути до 6 часа след поглъщането.

Клетите жертви първо виждат изтръпване на езика, устните и лицето. В резултат на мускулната парализа те изпитват усложнения при преглъщане, вървене, говорене и дишане. Повечето леки случаи отшумяват в границите на 24 часа, само че в тежки случаи лицето може да получи респираторна меланхолия, циркулаторна непълнота и гибел.

Японското министерство на опазването на здравето показва, че всяка година до 50 души се натравят с рибата. Въпреки че в статистиката им не се показва процентът на смъртност, те споделят, че годишно умират „ няколко “ души и означават, че фугу „ съставлява по-голямата част от смъртните случаи от хранително отравяне в Япония “. Най-често фенове готвачи са се опитвали да подготвят рибата сами у дома. Здравният орган добавя, че понастоящем няма дейно лекуване или противоотрова, тъй че след появяването на признаци, обречените би трябвало да се настроят за прекарване на отравянето и да се надяват, че не са изпили смъртоносна доза.

Смята се, че усетът на месото е мек и много лек. Критикът на New York Magazine Адам Плат разказва фугу като „ отчаяние “, обяснявайки, че „ усетът е блудкав и леплив, като кръстоска между… гризач и еднодневен калмар “.

Въпреки това отбелязва, че невротоксинът TTX, който рибата съдържа, прибавя „ прелестно чувство за изтръпване, когато се употребява в дребни количества “.

Предвид очевидните рискове, потреблението на фугу е строго следена и неразрешена в доста елементи на света. Например продажбата на всякаква риба от семейство Tetraodontidae е изцяло неразрешена в Европейския съюз.

Фугу може да се употребява в някои влиятелни заведения за хранене в Съединени американски щати, макар че Агенцията по храните и медикаментите има много строги правила за продажбата и вноса на месото. От 2007 година единственият допустим източник на рибата е основаният в Ню Йорк вносител на храни Wako International.

В Япония тя е позволена, макар че законът разрешава единствено на висококвалифицирани готвачи и лицензирани заведения за хранене да сервират това ядене. В продължение на няколко века сред 1570 и 1870 година тя е била неразрешена в страната заради огромния брой смъртни случаи.

 Fugu official license - march - 2013

Официален лиценз за подготвяне на фугу в Токио, публикуван от губернатора на Токио

За да се сдобиете с нужния лиценз, са нужни интензивна отдаденост, умения и познания.

Както изяснява New York Times, готвачите би трябвало първо да преминат двегодишно профилирано образование. След това би трябвало да устоят тест на хартия, в който да дефинират другите типове риби единствено с взор и да обозначат характерните елементи на тялото им, които работят като резервоари на ТТХ.

Накрая готвачът би трябвало да подготви фугу пред занаятчия – и в случай че пролее даже една капка кръв, това значи неотложен неуспех.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР