Френски представителства в Буркина Фасо бяха взети на прицел от

...
Френски представителства в Буркина Фасо бяха взети на прицел от
Коментари Харесай

Под руски знамена гневна тълпа атакува и опита да подпали френското посолство в Уагадугу

Френски представителства в Буркина Фасо бяха взети на прицел от протестиращи през вчерашния ден, оповестява " Франс 24 ", представена от Българска телеграфна агенция. На доста места в столицата Уагадугу е веят съветски флагове.
Още по темата
Гневна навалица се опита да подпали посолството на Франция. А наоколо до дипломатическата задача даже отекна пукотевица. В град Бобо Диуласо, в западната част на страната, съгласно очевидци е пожар е избухнал пред постройката на локалния френски институт, а след това протестиращи последователи на Ибрахим Траоре, военният направил преврата в Буркина Фасо, почнали да замерят постройката с камъни.

След тези офанзиви френското външно министерство разгласява изказване, в което ги осъди най-твърдо. То съобщи, че нападенията са били осъществени от стачкуващи, манипулирани от една акция за дезинформация против Франция.

До тези гневни настроения против Париж се стигна, откакто капитан Траоре, самопровъзгласил се за началник на хунтата в Буркина Фасо, съобщи, че предходният началник на страната Пол-Анри Сандаого Дамиба, който също пристигна на власт с прелом, подготвял контраатака, с цел да се върне на власт и работил от френската база в Камбоансен. Тази база е покрай Уагадугу и там френски командоси приготвят своите сътрудници от Буркина Фасо за справяне с терористи. Френското министерство на външните работи отхвърли всякакво присъединяване на френски военни в актуалните събития в Буркина Фасо и сподели, че Дамиба в никакъв случай не е бил в гореспоменатата военна база.

В събота Ибрахим Траоре изрази и желание хунтата да се обърне към други сътрудници, подготвени да й оказват помощ в битката против тероризма. Това бе възприето като имплицитен намек, че става дума за Русия. Между прочее от два дни в Буркина Фасо се виждат тук-там съветски флагове, добавя Франс прес.

 Руският народен байрак се развява от протестиращите в поддръжка на военния прелом
Руският народен байрак се развява от протестиращите в поддръжка на военния прелом
Снимка: AP/БТА

Превратът в Буркина Фасо бе осъществен в четвъртък. А малко преди него в столицата на страната протестиращи желаеха отдръпването от власт на Дамиба, завършек на френското военно наличие в Сахел и започване на военно съдействие с Русия, напомня " Франс 24 ".

Влиянието на Москва не стопира да нараства в няколко африкански франкофонски страни в последните години и нерядко по време на митинги там могат да се видят и съветски флагове, развявани от протестиращите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР