Франция, Швеция и Дания искат от ЕС да подкрепи техния

...
Франция, Швеция и Дания искат от ЕС да подкрепи техния
Коментари Харесай

Предложението на ЕС за борба със замърсяването с текстил може да ...

Франция, Швеция и Дания желаят от Европейски Съюз да поддържа техния апел за смяна на световните правила за експорт на текстил според Базелската спогодба и по този метод да се оправи с възходящия проблем на блока със замърсяването с текстил. Количеството на изнасяните от блока използвани тъкани се е утроило през последните две десетилетия, като през 2019 година е достигнало съвсем 1,7 млн. тона.

 

Съгласно предлагането сдруженията в Европейски Съюз, които желаят да изнасят текстилни боклуци - облекла, за които се смята, че са прекомерно разградени или изцапани, с цел да бъдат препродадени - ще би трябвало да дават повече информация за наличието на пратките, а страните - вносителки ще би трябвало да потвърдят, че отпадъците се обезвреждат вярно.

 

Търговците на използван текстил в разрастващите се страни, в това число Кения, обаче предизвестяват, че по-строгите правила са прекомерно необятни и ще лимитират износа на първокачествен текстил, което ще навреди на локалните предприятия, които препродават облеклата на пазарите за втора ръка отвън Европейски Съюз.

 

„ Става дума за 2 млн. души, заети в тази търговия, и 6,5 млн. семейства, които зависят от тази търговия единствено в Кения “, споделя Терезия Вайриму Нженга, ръководител на Асоциацията Mitumba - главната индустриална група в Кения, която лобира пред Брюксел да отхвърли предлагането.

Njenga съобщи, че Кения, чиято търговия с използвани артикули генерира милиони доходи, е събрала поддръжка от браншови групи в страни като Гана, Танзания и Мозамбик.

 

Други страни, в това число Пакистан и Чили, които са измежду най-големите вносители на използвани облекла в Европа и работят като районни центрове за търговията с текстил втора ръка, евентуално също ще бъдат наранени от всяка смяна в разпоредбите за експорт.

 

Планини от отпадък

 

Целта на предлагането е да се усъвършенства методът, по който страните от Европейски Съюз ръководят отпадъците си, като се подтиква събирането, сортирането и преработването им и като се насърчат производителите да създават облекла, които устоят по-дълго. Понастоящем към 46% от износа на използвани текстилни произведения от Европейски Съюз се озовава в африканските страни; колкото по-ниско е качеството на стилните артикули, толкоз по-вероятно е те да попаднат в депата за боклуци.

 

В Кения да вземем за пример Фондация „ Променящи се пазари “ пресмята, че към 300 милиона негодни за приложимост облекла се озовават на сметищата всяка година, което съставлява от 20 до 50 % от общия импорт на текстил в страната.

 

В рамките на предлагането Франция, Швеция и Дания декларират, че текстилните боклуци би трябвало да се подчиняват на същите правила като пластмасовите или електронните боклуци - т.е. страните, които ги внасят, би трябвало категорично да дадат единодушието си за това и да потвърдят, че могат да изхвърлят отпадъците по екологосъобразен метод.

 

Те оферират също по този начин износът на „ рискови “ текстилни боклуци - да вземем за пример тъкани, изцапани с химикали или багра - да бъде изцяло неразрешен. Няколко други страни от Европейски Съюз поддържат предлагането, в това число Финландия и Австрия.

 

„ Това, което се изнася като текстил втора ръка, би трябвало да бъде тъкмо това, а не чисти безполезни, неизползваеми текстилни боклуци “, съобщи пред POLITICO шведският министър на околната среда Ромина Пурмохтари.

 

Швеция също по този начин желае да сътвори система за следене на текстилните боклуци, с цел да спре „ злоупотребата с пазара на текстил втора ръка от страна на тези, които се пробват да избегнат заплащането на цялостната цена на бързата мода “, сподели тя.

 

Говорител на френското министерство на околната среда съобщи, че „ задачата не е да се постави завършек на търговията с облекла втора ръка, а да се сътвори същинска кръгова стопанска система и да се помогне на разрастващите се страни “.

 

 

Превод и редакция ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР